skip to Main Content
De grootste vraagbaak over Spanje
Wat Is Het NIE Nummer In Spanje

Wat is het NIE nummer in Spanje

Als buitenlander die in Spanje woont is het verstandig om een NIE nummer aan te vragen bij de daarvoor betreffende autoriteiten. Dat is weliswaar niet verplicht maar het wordt wel vaak gevraagd bij instanties zoals bijvoorbeeld voor het aanvragen van een telefoonlijn en internet verbinding, elektriciteit en gas installaties, gemeenten etc. Maar wat is nu precies het NIE nummer?

Het NIE nummer is een Identificatienummer voor Buitenlanders ofwel in het Spaans Número de Identificación de Extranjeros (NIE). Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie toekent aan buitenlanders.

Dit nummer moet op alle openbare documenten staan die worden afgegeven aan of behandeld worden voor de buitenlandse burger in Spanje, maar ook op alle aanvragen die hij of zij indient bij de overheid en op heel wat documenten van privé-instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen, etc.

Een nummer voor alles

Het NIE nummer is te vergelijken met het Nederlandse burgerservicenummer (het oude sofinummer) en het Belgische rijksregisternummer. Spanjaarden hebben een Documento Nacional de Identidad (DNI) waarop een soortgelijk nummer staat maar wat daarna voor alles gebruikt wordt, van de auto registratie tot de belastingzaken en het paspoort, een nummer dus voor alles. Dat nummer heet Número de Identificación Fiscal (NIF).

X/Y-nummer

Het Spaanse NIF-nummer bestaat uit 8 cijfers gevolgd door een letter (dígito de control). Het buitenlandse NIE-nummer heeft als eerste een X, Y of Z gevolgd door 7 cijfers en als laatste een letter. Buitenlanders die voor 7 februari 1997 een NIE hebben aangevraagd kunnen nog een nummer hebben bestaande uit de letter X gevolgd door 8 cijfers en daarna een letter.

De buitenlanders die voor 15 juli 2008 een NIE hebben aangevraagd hebben een X als eerste letter terwijl aanvragers vanaf 16 juli 2008 een Y of Z als eerste letter hebben.

Document

Het NIE is geen identiteitsdocument. De Europese Burger moet bijgevolg samen met zijn of haar NIE steeds zijn of haar overeenkomstige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, etc.) van zijn of haar land voorleggen.

Aanvragen

Het NIE kan in Spanje zelf of in het land van herkomst via de Spaanse Ambassade of het overeenkomstige Spaanse Consulaat worden aangevraagd.

In Spanje moet het NIE worden aangevraagd in het bevoegde Commissariaat van de Nationale Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía) naargelang de gemeente waarin u woont of waar dit kantoor gevestigd is. Bekijk hier de kantoren.

Document

Na aanvraag en goedkeuring ontvang je een groen papier op A4 formaat wat sinds enkele jaren afgescheurt wordt tot een klein kartonnen kaartje van het formaat van een bankpas. Het is verstandig dat kaartje te laten plastificeren zodat het niet kapot kan gaan. Dat papiertje heet: tarjeta de residencia.

Vroeger kreeg men een net blauw plastic kaartje met daarop ook een pasfoto waarna dit document in de meeste gevallen ook gebruikt kon worden als identiteitsdocument. Waarom dat is aangepast naar een nutteloos groen kartonnen papiertje is ons onduidelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Goedendag. Ik heb zo’n groot groen papier ..altijd lekker onhandig .. deugt nergens voor want is geen identiteits kaart.(Voordien hadden we altijd een ” tarjeta de residencia “met foto en afloopdatum ). Heb altijd problemen , dus uiteindelijk moet altijd weer paspoort naar voren komen. Maar goed.. hoe kan ik zo’n klein kaartje te pakken krijgen ?? gewoon afspraak maken bij politie ??

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top