Alles over zonneboilers: types, voor- en nadelen en regelgeving in Spanje

Alles over zonneboilers: types, voor- en nadelen en regelgeving in Spanje
Beeld: via canva.com

Lang voordat er zonnepanelen op daken van huizen werden geplaatst, waren de zonneboilers in Spanje al te zien. Vooral in het zuiden van het land was het niet ongewoon om een boiler met zonnepanelen op daken te zien. In het Spaans heet deze ‘colector solar térmico’ en zijn ze een alternatief om warm water via zonnewarmte te genereren.

Een zonneboiler is een duurzame manier om warm water te produceren door gebruik te maken van zonne-energie. Het systeem bestaat uit een zonnecollector die op het dak wordt geïnstalleerd en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt bewaard voor gebruik in de woning. Dit systeem heeft verschillende voordelen, waaronder een vermindering van de CO2-uitstoot en de besparing op energiekosten.

Een zonneboiler kan in Spanje een bijzonder aantrekkelijke optie zijn vanwege het klimaat. Het grootste deel van het land heeft meer dan 300 dagen zon per jaar, wat betekent dat er voldoende zonne-energie beschikbaar is om een zonneboiler effectief te laten werken. Bovendien is Spanje toegewijd aan het stimuleren van duurzame energiebronnen, waaronder zonne-energie.

Er zijn echter ook bepaalde regelgevingen waarmee rekening gehouden moet worden bij de installatie van een zonneboiler in Spanje. Een van de belangrijkste regels is dat de installatie moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf dat beschikt over de nodige certificeringen en vergunningen. Dit zorgt ervoor dat het systeem veilig en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Daarnaast zijn er ook specifieke wetten in Spanje die betrekking hebben op de installatie van zonne-energiesystemen, waaronder zonneboilers. Zo moet de installatie worden gemeld bij het regionale energieagentschap en moet er een inspectie worden uitgevoerd om te zorgen dat het systeem voldoet aan alle vereisten. Ook moeten zonneboilers worden onderhouden en geïnspecteerd door erkende professionals om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en efficiënt blijft werken.

Mogelijke nadelen

Het zijn niet alleen maar voordelen, want er zijn ook enkele nadelen van het plaatsen van een zonneboiler. Het is namelijk een grote investering om een zonneboiler te kopen en te installeren met een bedrag tussen de 2.000 en 4.000 euro. Daarnaast kun je het warme water dat je niet gebruikt niet, zoals bij overtollige elektriciteit van zonnepanelen, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook zul je een aanvullend warmwatersysteem nodig hebben in het geval de zonneboiler niet genoeg warm water levert. Ook is een zonneboiler geen mooi gezicht op het dak, maar dat zijn zonnepanelen ook niet altijd.

Types zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hieronder volgt een korte omschrijving van de meest voorkomende types:

Thermosifon zonneboiler: Dit type zonneboiler maakt gebruik van natuurlijke convectie om het verwarmde water te laten circuleren. De zonnecollector wordt op het dak geïnstalleerd en het verwarmde water stijgt op en wordt opgeslagen in een tank die zich lager bevindt dan de collector.

Compacte zonneboiler: Dit type zonneboiler bestaat uit een geïntegreerd systeem van zonnecollectoren en een opslagtank in één compacte unit. Het is een goede optie voor huizen met beperkte ruimte voor de installatie van een zonneboiler.

Heat pipe zonneboiler: Dit type zonneboiler maakt gebruik van heat pipes, die gevuld zijn met een vloeistof die snel verdampt bij lage temperaturen. De verdampte vloeistof stijgt op naar de condensator, waar het weer vloeibaar wordt en warmte afgeeft aan het water dat in de opslagtank zit.

Zonneboiler met terugloopsysteem: Dit type zonneboiler maakt gebruik van een speciaal terugloopsysteem dat ervoor zorgt dat het water niet oververhit raakt en de zonnecollector niet beschadigd wordt bij hoge temperaturen.

Zonneboiler met warmtepomp: Dit type zonneboiler combineert de zonne-energie met een warmtepomp die de resterende energie uit de omgeving haalt om het water verder op te warmen. Het is een efficiënte manier om het water nog warmer te maken en om het hele jaar door warm water te hebben.

Terugverdientijd en gebruiksduur

Als de installatie goed gedimensioneerd is kan de investering in slechts 9 jaar worden terugverdiend, een periode die volgens sommigen tussen de 6 en 7 jaar duurt. Met de huidige subsidies kan de terugverdientijd worden teruggebracht tot 2 of 3 jaar omdat, afhankelijk van de plaats van verblijf, verschillende incentives van de publieke overheden kunnen worden verkregen.

De meeste experts zijn het erover eens dat de levensduur van een zonneboiler ongeveer 25 jaar bedraagt, hoewel er ook gevallen bekend zijn van systemen die in de jaren 80 zijn geïnstalleerd en meer dan 40 jaar functioneren.

Scroll naar boven