Wat betekent dit symbool op de achterkant van auto’s in Spanje?

Wat betekent dit symbool op de achterkant van auto's in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wanneer we in Spanje op de weg rijden, vallen ons vaak kleine stickers of symbolen op de achterkant van auto’s op. Sommigen zijn gemakkelijk te herkennen, zoals milieustickers, de zwarte Osborne stier, een vlag van een Spaanse regio of de Spaanse vlag en zelfs baby aan boord stickers. Maar er zijn ook andere symbolen die minder duidelijk zijn en ons nieuwsgierig maken naar hun betekenis. In dit artikel kijken we echter naar een ander veel gebruikt symbool, dat van een mensachtig figuur met opgeheven armen.

Een symbool op de achterkant van een auto kan een breed scala aan betekenissen hebben. Het kan gaan om een identificatie, een waarschuwing, een milieu-indicatie of zelfs een modestatement. In de praktijk zijn veel symbolen die op auto’s worden geplaatst officiële markeringen die worden vereist door verkeersautoriteiten of overheden. 

Een ander interessant symbool dat je misschien bent tegengekomen, is het zogenaamde Indalo symbool. Dit oude symbool wordt vaak gezien als een geluksbrenger en beschermende kracht voor reizigers. Veel Spanjaarden, en zelfs buitenlanders, plaatsen het Indalo symbool op de achterkant van hun auto’s in de hoop dat het hen veiligheid en bescherming biedt tijdens hun reizen. Het is een oude traditie die wortel heeft geschoten in de moderne tijd en nu een populair fenomeen is geworden.

Het Indalo symbool vindt zijn oorsprong in prehistorische rotstekeningen die zijn gevonden in de provincie Almería in Andalusië. Deze tekeningen, die dateren uit de bronstijd en de ijzertijd, beelden een mensachtig figuurtje uit met opgeheven armen. De exacte betekenis ervan is onderwerp van veel discussie en speculatie.

Het symbool wordt vaak geassocieerd met de culturen van de Iberiërs en de Moren, die in deze regio’s woonden vóór de komst van de Spanjaarden. Sommige experts geloven dat het symbool een afbeelding is van een beschermende geest of goedheiligman die voorspoed en veiligheid moest brengen.

In de moderne tijd is het Indalo symbool opnieuw omarmd als een icoon van de provincie Almería en wordt het gezien als een geluksbrenger en beschermende kracht. Het wordt vaak gebruikt in souvenirs, sieraden en andere kunstvoorwerpen uit deze Andalusische provincie.

Daarnaast is het plaatsen van het Indalo symbool op auto’s ook een manier om de rijke culturele erfenis van de regio te omarmen en te vieren. Het symbool is een verbinding met de oude tradities en geschiedenis van de streek, en het tonen ervan is een eerbetoon aan die wortels.

Scroll naar boven