Moeten brildragers verplicht een reservebril bij zich hebben in de auto in Spanje?

Moeten brildragers verplicht een reservebril bij zich hebben in de auto in Spanje?
Beeld: freepik

Veel automobilisten hebben vragen over de wettelijke vereisten rondom het meenemen van reservebrillen in personenwagen in Spanje. Sommigen zijn zich niet bewust van de specifieke regelgeving, terwijl anderen denken dat het verplicht is om een extra bril bij je te hebben. Gaat het om fake news of is er echt een verplichting voor brildragers om altijd een reservebril bij zich te hebben?

Volgens het Algemeen Reglement voor Bestuurders is het voor bestuurders in Spanje verplicht om hun bril of lenzen te dragen wanneer ze achter het stuur zitten. Echter, er is geen verplichting opgenomen om ook een reservebril mee te nemen in het voertuig. Hoewel het aan te raden is om een reservebril bij de hand te hebben, is het dus niet wettelijk verplicht.

Meer dan 20 jaar geleden was het wel degelijk verplicht voor Spaanse bestuurders om een reservebril in de auto te hebben. Deze regel is echter al lang geleden komen te vervallen, maar er heerst bij veel automobilisten nog steeds verwarring over deze kwestie, ook omdat sommige media dit steeds weer aankaarten.

Alhoewel het niet wettelijk vereist is, is het wel sterk aan te raden om een reservebril in de auto te hebben. Dit voorkomt ongemakken en mogelijke verkeersboetes als uw primaire bril onverhoopt kapot gaat of kwijt raakt tijdens het rijden.

Hoe weet de politie dat je een bril moet dragen?

De verkeerspolitie van de Guardia Civil kan tijdens verkeerscontroles vaststellen of een bestuurder een bril of lenzen nodig heeft om veilig te kunnen rijden. Dit doen ze door de bestuurder te ondervragen over zijn of haar gezichtsvermogen en eventueel een eenvoudige oogtest uit te voeren.

In het rijbewijs van een bestuurder staat vermeld of deze persoon verplicht is om een bril of lenzen te dragen tijdens het autorijden. De Guardia Civil kan dit dus eenvoudig controleren tijdens een routinecontrole door naar de achterkant van een rijbewijs naar de codes te kijken.

De letters naast de icoontjes van de voertuigen staan voor de verschillende rijbewijscategorieën. De B staat voor personenauto en AM staat voor bromfiets. Naast de rubrieken staan twee data: wanneer je het rijbewijs voor een rubriek gehaald hebt en tot wanneer die rubriek geldig is.

De cijfercodes die op het rijbewijs staan hebben te maken met bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze zijn in Spanje overigens hetzelfde als in andere EU-landen zoals Nederland en België. Dat betekent dat als een agent een buitenlands, maar EU-rijbewijs controleert, de cijfercodes ook voor de buitenlandse automobilist gelden en deze ook bij een overtreding beboet kan worden.

Wat betreft brillen en contactlenzen gaat het om twee codes. Cijfercode 01.01 betekent dat de rijbewijshouder een bril moet dragen. Cijfercode 01.02 betekent dat de rijbewijshouder contactlenzen draagt. Cijfercode 01.06 betekent dat de rijbewijshouder zowel met bril als met contactlenzen mag rijden. En dan heb je ook nog cijfercode 01.05 wat betekent dat iemand met een ooglap mag rijden of cijfercode 01.07 met een specifiek gezichtshulpmiddel. 

Alleen met de laatste cijfercode (01.06) mag de automobilist dus een bril of contactlenzen dragen, in de andere twee gevallen (01.01 en 01.02) is dat dus niet het geval. Zit je achter het stuur met een bril op terwijl je volgens je rijbewijs alleen met contactlenzen mag rijden (01.02) of rij je met contactlenzen terwijl je volgens je rijbewijs alleen met een bril op mag rijden (01.01), dan kun je een boete van 200 euro krijgen voor een zware overtreding (infracción caractèr grave).

Scroll naar boven