Wat is dit Spaanse ringsymbool achterop auto’s?

Wat is dit Spaanse ringsymbool achterop auto's?
Beeld: via canva.com

Een veelvoorkomend symbool op Spaanse auto’s is de bekende rood-gele gekleurde “diana”-sticker, een cirkel bestaande uit drie concentrische ringen in de kleuren van de Spaanse vlag. Dit symbool, bekend als de “escarapela española”, is een krachtige uiting van Spaanse trots en nationale identiteit die teruggaat tot de tijd van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw. We hebben het dus niet over de zwarte Osborne stier, maar over een rood-gele schietschijf-sticker.

De “escarapela española” is een traditioneel Spaans patriottisch embleem dat dateert uit de periode van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Franse overheersing in de vroege 19e eeuw. Het werd toen gebruikt als een onderscheidend teken door de Spaanse strijders en burgers om hun trouw aan de Spaanse zaak te tonen. Het ronde ontwerp, bestaande uit rode en gele concentrische ringen, is afgeleid van de ‘koek’ in de heraldiek, een ronde schijf die vaak wordt gebruikt in nationale emblemen over de hele wereld.

Voor veel Spanjaarden vertegenwoordigt de “escarapela española” de essentie van hun nationale identiteit en trots. Het dragen of vertonen van dit embleem wordt gezien als een manier om de eenheid en soevereiniteit van Spanje te eren en te vieren. Het is een krachtig symbool dat vaak wordt gebruikt door degenen die hun onvoorwaardelijke liefde voor hun land willen uitdrukken.

Hoewel het primaire doel van de “escarapela española” is om de nationale identiteit en trots uit te dragen, wordt het soms ook geassocieerd met politieke standpunten of protesten tegen een regering. Sommigen zien het dragen van dit symbool als een kritiek op de huidige politieke situatie of als een oproep tot verandering. Dit is echter niet de algemeen geaccepteerde betekenis, die vooral gericht is op het vieren van de Spaanse eenheid en soevereiniteit.

De “escarapela española” wordt ook gebruikt als een luchtvaartkundig onderscheidingsteken om de nationaliteit van Spaanse militaire vliegtuigen en luchtvaarttuigen aan te geven. Omdat deze voertuigen te snel vliegen om een volledige vlag te kunnen dragen, fungeert de “escarapela española” als een compacte verwijzing naar de Spaanse identiteit.

Naast in de luchtvaart wordt de “escarapela española” ook gebruikt als een nationaal embleem op andere militaire voertuigen en uitrustingen, zoals tanks, gepantserde voertuigen en marineschepen. Het was ook een veelvoorkomend onderdeel van militaire uniformen, hoewel het gebruik ervan in de late 19e eeuw is afgenomen vanwege veranderende modetendensen.

Scroll naar boven