skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje
183-dagenregeling Spanje
Freepik

183-dagenregeling Spanje

Als men tussen landen niets zou regelen zou een inwoner bij grensoverschrijdend wonen en/of werken twee keer belasting betalen over de inkomsten, te weten in het woon/werkland (loon)belasting en in het woonland inkomstenbelasting. Om dit te voorkomen zijn er belastingverdragen waarin wordt geregeld welk land wanneer belasting mag heffen. Dat heeft te maken met de zogenaamde 183-dagenregeling (6 maanden).

De 183-dagenregeling wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien. Dat houdt in dat iemand na 6 maanden zowel een juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving) alsook een fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht) wordt. Bij een verblijf van meer dan 183 dagen of 6 maanden dient men een NIE nummer (Número de Identificación de Extranjeros) aan te vragen.

Verblijft iemand minder dan 183 dagen in Spanje dan hoeft men geen NIE nummer aan te vragen, is men geen fiscaal resident en mag men bijvoorbeeld ook met NL/B kenteken blijven rijden.

Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland/België en een ander land kan deze periode een kalenderjaar zijn, een aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar. Voor het berekenen van de 183 dagen moeten alle dagen meegeteld worden dus ook weekends en vakantiedagen (in het geval van een werknemer). Een dagdeel telt als een volledige dag.

In Spanje wordt gekeken naar een belastingjaar wat in Spanje loopt van 1 januari tot en met 31 december welke dus gelijk is aan een kalenderjaar.

Dit bericht heeft 14 reacties
  1. Volgens mijn informatie moet er sprake zijn van een verblijf in Spanje ter grootte van een aaneengesloten periode in een kalenderjaar ( dus tussen 1 januari en 31 december).

  2. Beste, Een vraag op vorige. Eind dit jaar vertrek ik voor 4 maanden naar Spanje. Mag ik dan aansluitend volgend jaar alweer 4 maanden er vernblijven ? als toerist en met Belgische nummerplaat ? Dus 2 kallenderjaren.

 1. In het Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting staat in artikel 4 (het begrip woonplaats) niets over een 183 dagen regeling. Wel in artikel 16 maar dat heeft niets te maken waar iemand woont.
  De “183-dagen regeling” is een Spaanse bepaling. Maar als de Nederlandse belastingdienst tot de conclusie komt dat ook iemand die minder dan 183 dagen in NL is Nederlands belastingplichtige is dan kan dat op basi van het verdrag. Een verdrag gaat altijd boven ene nationale wet. Het hangt vaak af van het middelpunt van het sociale leven als criterium voor het begrip woonplaats.

 2. Hallo !

  Als je minder dan 183 dagen in Spanje hebt gewoond en gewerkt, maar als voor je werk wel gewoon belasting etc is ingehouden alsof je daar altijd zou werken, valt er dan iets terug te vragen met een belastingteruggaaf?

  Ik was met het doel om langer te blijven naar Spanje gegaan, ook NIE gekregen, maar uiteindelijk na 5 maanden werk/woon weer verhuisd namelijk. Ik heb geen idee of ze teveel of te weinig belasting hebben ingehouden.
  Omdat ik in Spanje belast ben hoeft dit niet in NL, maar kan ik ergens zien of ik nog belasting terug kan krijgen?

  Gr,
  Wouter

 3. De juridische residentie (of inschrijving in het vreemdelingenregister) is reeds verplicht vanaf een ononderbroken verblijf van meer dan 3 maanden in Spanje, en niet pas vanaf 183 dagen zoals in het artikel verkeerdelijk wordt vermeld. Dit houdt in dat men reeds vanaf 3 maanden verplicht is een NIE-nummer aan te vragen en zijn auto over te zetten op Spaans kenteken !

   1. Waarom is het nog steeds niet mogelijk om langer dan 183 dagen in een EU-land te verblijven? We zijn 1 EU dus we wonen in Europa en niet in het buitenland.

 4. hallo
  Mijn man en ik hebben een appartement gekocht en dus een NIE nr. Wij hopen een viertal maanden daar te verblijven per jaar. We zijn gepensioneerd en wonen in Belgie maar zijn Nederlanders.
  Zijn wij dan ook fiscaal resident?
  Dank u voor uw antwoord.

 5. Ik heb een vraag:
  Als ik 180 dagen aaneengesloten in Spanje verblijf / rondreis met mijn auto op Nederlands kenteken. Daarna zo’n 30 dagen buiten Spanje verblijf.
  Kan ik daarna weer opnieuw een periode van een half jaar in Spanje verblijven / rondreizen zonder aanvraag van residentie?
  Dank alvast voor de reactie

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top