Moet er toeristenbelasting betaald worden in Spanje

Toeristenbelasting in Spanje
Beeld: 123rf

Veel buitenlandse toeristen vragen zich af of er in Spanje op vakantie een toeristenbelasting betaald moet worden. Het antwoord is nee, behalve in de regio’s Catalonië en de Balearen eilanden. Dat zijn vooralsnog de enige autonome deelstaten in Spanje die aan zowel Spaanse alsook internationale (buitenlandse) toeristen een bepaalde vorm van belasting vragen.

De Spaanse regionale toeristenbelasting moet men betalen per nacht dat men in een accommodatie verblijft en het gaat om tarieven per persoon, vanaf 16 jaar en ouder. De enige regio’s in Spanje die een toeristenbelasting vragen zijn Catalonië en de Balearen.

Catalonië

In Catalonië wordt sinds 2012 een toeristenbelasting gevraagd als men in een accommodatie verblijft in de autonome deelstaat zoals in de stad Barcelona, aan de Costa Brava of aan de Costa Dorada, de meest toeristische regio’s van Catalonië.

Toeristenbelasting in Catalonië

Balearen

Op de Balearen eilanden wordt sinds 2016 een speciale vorm van toeristenbelasting gevraagd die daar de naam “ecotasa” ofwel ecotaks heeft gekregen. Bij een verblijf op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera dient men per nacht en per persoon een bepaald bedrag te betalen.

Toeristenbelasting op de Balearen

De rest van Spanje

In alle andere deelstaten of regio’s in Spanje wordt al jaren gediscussieerd over het wel of niet vragen van een speciale belasting aan de toeristen. Tot nu toe willen andere toeristische regio’s zoals Madrid, Comunidad Valenciana en Andalusië nog niets weten van een toeristenbelasting maar dat kan in de toekomst altijd veranderen.

Scroll naar boven