Hoeveel tabak mag je vanuit Spanje mee terugnemen naar Nederland of België?

Hoeveel tabak mag je vanuit Spanje mee terugnemen naar Nederland of België?
Beeld: 123rf

Het is toegestaan om een beperkt aantal sigaretten mee te nemen naar Nederland en België wanneer je terugkeert vanuit Spanje. Voor tabak meegenomen uit de Spaanse belastingvrije gebieden Ceuta, Melilla, Canarische eilanden en Andorra gelden dezelfde hoeveelheden als vanuit een niet-EU-land.

Je moet meestal accijnzen betalen in het land waar de tabak wordt verbruikt. Als je als privépersoon binnen de EU reist, ben je daar echter van vrijgesteld. Die vrijstelling geldt alleen als de artikelen voor eigen gebruik zijn en niet verder worden verkocht. Heffingen (btw en accijnzen) zijn inbegrepen in de aankoopprijs, dus je hoeft in een andere EU-lidstaat verder geen heffing meer te betalen.

Maar wat betekent “voor eigen gebruik”? Om te bepalen of je de producten wel echt voor eigen gebruik hebt gekocht, houdt de douane in de EU rekening met verschillende dingen, bijvoorbeeld of je een bedrijf heeft of voor een bedrijf werkt, hoe de artikelen verpakt zijn, hoe je ze vervoert en om welke hoeveelheid het gaat. Daarom kan elk EU-land zelf richtwaarden bepalen voor de hoeveelheden tabaksproducten en alcoholische dranken die je het land mag binnenbrengen, maar die mogen niet lager zijn dan het onderstaande wat voor elk EU-land geldt.

Hoeveelheden

Voor Nederland en België geldt dat er een limiet is van 800 sigaretten (4 sloffen) per persoon als je 17 jaar of ouder bent. Verder geldt een limiet van 200 sigaren, 1 kilo tabak en 400 cigarillo’s (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram). Dit zijn algemene EU-regels die ook voor Spanje gelden, dat betekent, als je tabak uit Nederland of België naar Spanje wil meenemen, dan gelden dezelfde hoeveelheden.

Het is belangrijk om te weten dat er strengere regels gelden voor het invoeren van tabak in andere landen. Als je terugkomt uit een land buiten de EU, dan is de limiet veel minder (200 sigaretten (1 slof), 50 sigaren, 250 gram tabak en 100 cigarillo’s).

Bovendien, het is illegaal om tabak te kopen voor anderen in een land waar de legale leeftijd voor het kopen van tabak hoger is dan de leeftijd van de persoon voor wie de tabak is gekocht. Dit geldt ook voor onlineaankopen. Voor reizigers jonger dan 17 jaar zijn de regels strenger. De regels variëren per land, dus controleer ze voordat je vertrekt.

Wat als je meer dan de toegestane hoeveelheden vervoert?

Als de douane vermoedt dat je artikelen meeneemt die niet voor eigen gebruik zijn of die bestemd zijn voor de verkoop, dan kan de ambtenaar je om bewijsstukken vragen (aankoopbonnen enz.). Als je niet voldoende bewijs levert, kan de douane jou accijnzen laten betalen in het land van bestemming of de artikelen in beslag nemen.

Scroll naar boven