De drie Europese fietsroutes van EuroVelo in Spanje

De drie Europese fietsroutes van EuroVelo in Spanje
Beeld: 123rf

Spanje is op dit moment met drie fietsroutes verbonden met het Europees EuroVelo-netwerk. Er zijn plannen voor een vierde fietsroute van Lissabon in Portugal via o.a. Madrid en Aragón naar Toulouse in Frankrijk. De huidige routes gaan via de Atlantische Oceaan kust naar Portugal, via het midden van Spanje naar Santiago de Compostela in Galicië en via de Middellandse Zeekust naar Cyprus.

EuroVelo is een netwerk van bewegwijzerde Europese fietsroutes. EuroVelo is een initiatief van de European Cyclists’ Federation. Het doel van het netwerk is het bevorderen van toerisme op de fiets. Opvallend is dat naast fietsvakanties het netwerk ook nuttig is voor kortere ritten, en wanneer een fietser toevallig een stukje de route volgt, krijgt zijn rit een extra dimensie door de verre eindbestemming.

Aan de uitvoering van het netwerk wordt nog gewerkt. Een aantal routes zijn volledig klaar en bewegwijzerd. Andere routes zijn alleen nog maar in planning of gedeeltelijk bewegwijzerd, zoals in Spanje. Soms wordt een traject van route binnen een land geopend. De routes worden ontwikkeld en aangelegd in nauwe samenwerking met nationale, regionale en lokale overheden en NGO’s. Uiteindelijk zal het hele netwerk meer dan 90.000 km omvatten.

Op dit moment bestaat het EuroVelo-netwerk uit 17 routes (al gaat de nummering van route 1 naar 19, routes 16 en 18 ontbreken in de lijst) met in totaal meer dan 90.000 kilometer aan fietsroutes. Spanje is met de rest van Europa verbonden via drie routes: Atlantische Kustroute (EV1) van de Noordkaap naar Sagres in Portugal met in totaal 11.150 km; Pelgrimsroute (EV3) van Trondheim naar Santiago de Compostela met in totaal 5.122 km; Middellandse Zeeroute (EV8) van Cádiz in Spanje naar Athene van in totaal 5.888 km. KLIK HIER voor de Spaanse EuroVelo website (ConBici)

EuroVelo route 1: Atlantische Kustroute

11.150 kilometer van Noorwegen via het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Spanje naar Portugal. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Irún (Baskenland), Pamplona (Navarra), Logroño (la Rioja), Burgos, Palencia, Valladolid, Zamora, Salamanca (Castilië en León), Cáceres, Zafra (Extremadura), Huelva, Ayamonte (Andalusië). Tot El Real de la Jara (Sevilla, Andalusië) wordt de route aangegeven via de EuroVelo-signalen maar daarna is de route grotendeels nog in ontwikkeling. LINK naar routekaart EV1.

EuroVelo route 3: Pelgrimsroute

5.122 kilometer van Noorwegen via Zweden, Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk naar Galicië in Spanje. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Pamplona (Navarra), Logroño (La Rioja), Burgos, Frómista, León, Ponferrada (Castilië en León), Sarria, Santiago de Compostela (Galicië). Deze route is grotendeels nog in ontwikkeling in Spanje wat wil zeggen dat deze nog niet overal is gesignaleerd met de EuroVelo-signalen. LINK naar routekaart EV3.

EuroVelo route 8: Middellandse Zeeroute

5.888 kilometer van Spanje naar Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland via Turkije naar Cyprus. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Cádiz, Málaga, Almería (Andalusië), Murcia (Murcia), Alicante, Valencia, Castellón (Valencia regio), Tarragona, Barcelona, Girona (Catalonië). Deze route is nog in ontwikkeling in Spanje wat wil zeggen dat deze nog niet overal is gesignaleerd met de EuroVelo-signalen. LINK naar routekaart EV8.

Beeld: Wikimedia
Scroll naar boven