Regels voor gebruik metaaldetectoren in Spanje

Regels voor gebruik metaaldetectoren in Spanje
Beeld: Canva

In januari 2023 kwam het Nederlandse Ommeren wereldwijd in het nieuws omdat dit rustige dorp een invasie zag van personen die met metaaldetectoren naar een verloren schat zochten. Dat gebeurde nadat het Nationaal Archief een schatkaart met een mogelijke Nazi-schat hat vrijgegeven. 

Op de kaart in Ommeren staan aanwijzingen voor een nooit-gevonden schat: vier munitiekisten vol horloges, sieraden, juwelen en briljanten die begraven zouden liggen in het Gelderse Ommeren. Volgens het Nationaal Archief is hetgeen dat onder de X op de kaart ligt meerdere miljoenen waard.

De kans dat je een soortgelijke schat in Spanje zult vinden is klein, maar het gebruik van metaaldetectoren (detectores de metal) is ook in SPanje aan het stijgen. Weliswaar zijn er geen precieze cijfers bekend, maar het komt steeds vaker voor dat je iemand op het strand ziet lopen met een metaaldetector. Maar wat zijn de regels in Spanje en mag dat eigenlijk wel? En wat doe je als je iets hebt gevonden? Mag je dat dan houden of moet je dat afgeven?

Regels

Spaanse stranden en het Spaanse vasteland bieden veel mogelijkheden voor metaaldetectoren enthousiastelingen, maar het is belangrijk om de regels en wetten te begrijpen die gelden voor het gebruik van metaaldetectoren in Spanje.

In Spanje wordt het gebruik van metaaldetectoren geregeld door de plaatselijke wetgeving en autoriteiten. Sommige gebieden hebben specifieke beperkingen of verboden op het gebruik van metaaldetectoren en het verwijderen van archeologische vondsten. Het is verstandig om de wetten en regels van het gebied waar je van plan bent om te detecteren te raadplegen voordat je begint.

Op Spaanse stranden zijn er soms specifieke regels die gelden voor het gebruik van metaaldetectoren. Dit is meestal te wijten aan de archeologische waarde van het gebied en de bescherming van historische vondsten. Het is verplicht om toestemming te verkrijgen van de eigenaar van het terrein en de plaatselijke autoriteiten voordat je begint met detecteren. Sommige gebieden kunnen volledig verboden zijn voor het gebruik van metaaldetectoren.

Iets gevonden?

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van archeologische vondsten in Spanje verboden is. Dit geldt ook voor kleinere objecten die kunnen worden aangemerkt als waardevolle historische objecten. Als je een archeologische vondst maakt, moet je onmiddellijk contact opnemen met de plaatselijke autoriteiten zoals de politie en deze overhandigen.

In feite is het belangrijk om de regels en wetten te respecteren en de archeologische waarde van het gebied te beschermen als je van plan bent om metaaldetectoren te gebruiken in Spanje. Door toestemming te verkrijgen en de regels te volgen, kun je niet alleen een verantwoordelijke metaaldetector enthousiasteling zijn, maar ook bijdragen aan de bescherming van de historische erfenis van Spanje.

Conclusie

In conclusie, als je van plan bent om metaaldetectoren te gebruiken in Spanje, is het belangrijk om de regels en wetten te begrijpen en te respecteren. Dit omvat het verkrijgen van toestemming, het respecteren van de archeologische waarde van het gebied en het naleven van de wetten en regels voor het verwijderen van vondsten.

Scroll naar boven