Alles over het schorsen van een kampeerauto in Nederland en de gevolgen

Alles over het schorsen van een kampeerauto in Nederland en de gevolgen
Beeld: via canva.com

Het schorsen van een kenteken tijdens bijvoorbeeld overwinteren in Spanje of elders in het buitenland, roept veel vragen op, vooral nu de wegenbelasting vanaf 1 januari 2026, in plaats van het kwarttarief, wordt veranderd naar het halftarief. Veel camperaars overwegen hun camper vaker te schorsen, soms zelfs direct na het passeren van de grens. Is dit een verstandige keuze? Camperpunt heeft het uitgezocht. 

Het schorsen van een kenteken brengt aanzienlijke risico’s met zich mee als mensen gedurende enkele maanden met de camper in het buitenland verblijven, zoals tijdens overwintering. Schorsen is namelijk alleen toegestaan als het buiten gebruik is gesteld! (art.2 lid 3 WAM). 

Uitvoerig onderzoek toont aan dat het niet is toegestaan om met een geschorst voertuig in of naar het buitenland te rijden of op openbare plaatsen te verblijven, zoals een camping, camperplaats of op het terrein van een stalling. Tijdens de schorsing worden de WA-verzekering, de motorrijtuigenbelasting en APK tijdelijk stopgezet, wat directe gevolgen heeft voor de verzekering. Belangrijke punten zijn onder andere: 

  • De naamstelling van het kentekenbewijs wordt opgeschort volgens de Wegenverkeerswet 1994 en het Kentekenreglement. Deze schorsing wordt geregistreerd in het kentekenregister (Wegenverkeerswet, artikel 67, lid 5), wat zichtbaar is voor buitenlandse opsporingsdiensten. Overtreding kan forse boetes opleveren.
  • Zelfs bij parkeren of stalling op plaatsen waar meerdere mensen toegang toe hebben en/of motorrijtuigen van verschillende eigenaren staan, geldt een verzekeringsplicht tegen wettelijke aansprakelijkheid  (Laatste wijziging Europese richtlijn 23 december 2023). Dit geldt dus ook achter de slagboom op een camping of op het terrein van een caravan- en camperstalling 

We hebben navraag gedaan bij verschillende verzekeringsmaatschappijen om te vragen hoe zij met schade aan een geschorst voertuig omgaan. 

ZLM vermeldt: “Het is niet toegestaan om met een geschorst voertuig naar het buitenland te rijden. Schade veroorzaakt door een geschorste camper is niet verzekerd.”

Univé: “In uw artikel geeft u aan het kenteken van de camper niet te schorsen als de camper in het buitenland is. Ook vanuit verzekering oogpunt is dat correct”.

De situatie waarin een kenteken schorsing van toepassing kan zijn, is uitzonderlijk. Het schorsen van een kenteken bij de RDW betekent niet automatisch dat de verzekering beëindigd wordt. Maar een schademelding op een geschorst kenteken zal zeker extra aandacht krijgen. De camper is immers buiten gebruik en staat op een niet-publiek toegankelijke plek. Mogelijk dat casco schade afgewezen wordt en een WAM vergoeding verhaald wordt. 

Zoals aangegeven ben je als kentekenhouder verplicht een WAM verzekering te sluiten als de camper op de “openbare weg” gebruikt wordt. Maar de openbare weg en het gebruik van de camper worden heel ruim geïnterpreteerd en dit is op basis van Europese richtlijnen per 23-12-2023 verder uitgebreid. Zelfs bij parkeren of stalling op plaatsen waar meerdere mensen toegang toe hebben en/of motorrijtuigen van verschillende eigenaren staan, geldt de WAM. Dit geldt zelfs achter de slagboom op een camping en ook op het terrein van een caravan- en camperstalling. 

Bron: https://camperpunt.nl/

Scroll naar boven