De lijndienstbussen van Alsa in Spanje

De lijndienstbussen van Alsa in Spanje
Beeld: Alsa.es

Spanje heeft een systeem van buslijndiensten die uitgevoerd worden door de vervoersmaatschappij ALSA. Alsa heeft in Spanje een groot busnetwerk van langeafstandsbussen die afgelegd worden door de ruim 3.000 eigen bussen die niet alleen rijden in Spanje zelf en alle steden en dorpen met elkaar verbinden maar ook internationaal met reizen naar diverse Europese bestemmingen waaronder België maar ook Marokko.

Binnen Spanje reizen kan met de eigen auto, met de trein en AVE hogesnelheidstrein, met het vliegtuig en als goedkoper alternatief ook met de ALSA lijndienstbussen. De afkorting ALSA staat voor Automóviles Luarca S.A. welke werd opgericht in het jaar 1923 in Luarca, Asturië.

De busservice in veel autonome regio’s en ook landelijk gezien in Spanje wordt geregeld door ALSA die een vorm van samenwerking heeft met de autoriteiten wat betreft alleenrecht op veel routes. Dat alleenrecht kan in de toekomst verdwijnen als de EU-plannen doorgaan waardoor concurrenten zoals het Duitse Flixbus, die sinds 2016 in Spanje operationeel is, de kans kunnen grijpen om concurrerende buslijndienst routes aan te bieden, mits deze langer zijn dan 100 km.

Voorlopig heeft ALSA echter nog een monopoliepositie wat betreft langeafstandsbussen in Spanje. Volgens een berekening van Confebus heeft ALSA minstens 7,5 miljoen passagiers vervoerd in Spanje, een behoorlijk aantal. ALSA heeft bijna 15.500 werknemers en de busmaatschappij heeft een vloot bestaande uit maar liefst 4.446 bussen.

ALSA is voor veel lange afstand reizigers een goedkoop alternatief, ook wanneer er bijvoorbeeld geen alternatief zoals een vlieg- trein of hogesnelheidstrein verbinding mogelijk is.

Foto: ALSA / Facebook (oude logo)
Scroll naar boven