Wat heb je nodig om in Spanje te werken

Wat heb je nodig om in Spanje te werken
Beeld: Freepik

Of je nu permanent naar Spanje bent verhuist of slechts tijdelijk tijdens bv. de zomermaanden, om officieel te kunnen werken moet je voldoen aan enkele vereisten. Als EU-burger is het verrassend makkelijk om te kunnen werken in Spanje maar toch heb je enkele documenten nodig.

Het belangrijkste document is het NIE-nummer ofwel een ‘Número de Identificación de Extranjeros’. Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie toekent aan buitenlanders.

Het NIE nummer is te vergelijken met het Nederlandse burgerservicenummer (het oude sofinummer) en het Belgische rijksregisternummer. Spanjaarden hebben een Documento Nacional de Identidad (DNI) waarop een soortgelijk nummer staat wat daarna voor alles gebruikt wordt, van de auto registratie tot de belastingzaken en het paspoort, een nummer dus voor alles. Dat nummer heet Número de Identificación Fiscal (NIF). Datzelfde geldt voor buitenlanders met het NIE-nummer. 

LEESTIP: Uitgebreid stappenplan NIE nummer aanvragen in Spanje

Het NIE-nummer heb je altijd nodig bij het ondertekenen van je arbeidscontract in Spanje. Daarbij dien je ook je Nederlandse of Belgische Paspoort of ID-kaart te laten zien. Zonder dit NIE-nummer mogen bedrijven in feite geen arbeidsovereenkomsten afsluiten, dat heeft o.a. te maken met de belastingen en sociale lasten.

Het NIE-nummer is niet alleen belangrijk voor het arbeidscontract maar ook voor het openen van een bankrekening. Ook het hebben van een bankrekening in Spanje is verplicht bij een arbeidsovereenkomst aangezien een werkgever alleen via de bank een salaris mag overmaken/betalen (op uitzonderingen na).

Als je eenmaal een NIE-nummer hebt en een bankrekening weerhoudt niet je ervan om te werken in Spanje.

Scroll naar boven