Wat is de zonbelasting in Spanje

Wat is de zonbelasting in Spanje
Beeld: 123RF

De term “impuesto al sol” ofwel zonbelasting is een referentie aan de zogenaamde “peaje de respaldo” ofwel een tol of belasting die de instanties vragen om de kosten van de distributie en onderhoud van het elektriciteitsnetwerk in Spanje te betalen.

In werkelijkheid gaat het om een nieuwe belasting die in 2015 door de toenmalige minister van industrie José Manuel Soria werd bedacht om een deel van de openstaande schuld van de overheid aan de energieproducenten op te brengen.

Wat is het

Volgens die wet moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belasting betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie.

Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur.

Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. “Solidariteit met de andere consumenten”, noemde de regering dat in 2015 toen deze wet werd aangenomen.

Uitzonderingen

In principe zouden alle eigenaren die zonnepanelen of een fotovoltaïsche productiesysteem hebben geïnstalleerd in hun huis of eigendom de zonbelasting moeten betalen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij men vrijgesteld is van de extra belasting zoals bij installaties met minder dan 10 kWh stroom en gebruikers van zonnepanelen op de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla. Ook gebruikers op de Balearen genieten van een vermindering van de zonbelasting.

Eigenaren van zonnepanelen die niet op het gewone stroomnetwerk zijn aangesloten, zoals als men in de natuur woont of op een boot, hoeven de zonbelasting ook niet te betalen want zij maken immers geen gebruik van het vaste netwerk en zorgen dus ook niet voor kosten bij de energieleveranciers.

Overtollige energie

Naast de betaling van de overeenkomstige belasting heeft de zelfverbruiker ook de verplichting om de overtollige energie gratis aan het netwerk te geven. Dat wil zeggen, alles wat niet gebruikt wordt zal worden gegeven aan het algemene netwerk, zonder daar iets voor terug te ontvangen.

Niemand betaalt

Ondanks alle commotie die ontstaan is rondom de zonbelasting wordt deze in de realiteit door [su_highlight background=”#F9A825″ color=”#ffffff”]niemand betaald.[/su_highlight] De reden daarvoor is dat de wet rondom de “impuesto al sol” weliswaar werd aangenomen in 2015 maar de afhandeling daarvan slordig is verlopen omdat de ministeriële besluiten ontbreken.

Niemand heeft dan ook de beruchte boetes tussen de 6.000 euro en 60 miljoen euro gekregen en niemand betaalt voor het opwekken van de eigen energie. Daarnaast weet in feite niemand hoe ze eventueel zo’n soort belasting op het energieverbruik zou moeten heffen en is dit simpelweg nog niet mogelijk.

Bangmakerij

Al met al lijkt het dus een storm in een groot glas water en is de zonbelasting iets om mensen bang te maken. Het is echter wel een bangmakerij die de Spaanse regering graag warm houdt omdat ze nu eenmaal zwaar beïnvloed wordt door de energiesector in het land (denk aan draaideuren politiek etc.).

Hoe meer potentiële zonne-energie gebruikers denken dat er extra belastingen gelden, de administratie en aanvraag moeilijk is, de kosten hoog zijn en er hoge boetes gelden als je niet aan de regels voldoet, hoe meer mensen van het gebruik van zonnepanelen afzien.

Scroll naar boven