Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje

Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje
Beeld: 123RF

Er is veel tegenstrijdige informatie over het gebruik van een Nederlands en Belgisch (EU-) rijbewijs in Spanje. Lokale autoriteiten in Spanje zijn niet altijd op de hoogte van de wetten en regels. Daarom een korte tekst en uitleg over het wel en wee van een rijbewijs in Spanje.

Nederlanders en Belgen woonachtig in Spanje kunnen gebruik (blijven) maken van hun Nederlandse of Belgische rijbewijs (permiso de conducir) tot het einde van de geldigheid van dit rijbewijs.

Degene die een rijbewijs hebben met een onbeperkte geldigheidsduur (zoals sommige Belgen en Duitsers) of een geldigheid van meer dan 15 jaar dienen na twee jaar officieel woonachtig (resident) te zijn in Spanje een Spaans rijbewijs aan te vragen.

Verlengen

Het verlengen van een rijbewijs kan, voor in Spanje woonachtige (en dus bij de gemeente in Nederland of België uitgeschreven) Nederlanders en Belgen alleen in Spanje. Dit betekent echter dat dan een Spaans (EU-) rijbewijs dient te worden aangevraagd.

Het is niet mogelijk om in Spanje een Nederlands of Belgisch (EU-) rijbewijs te verkrijgen. Dit is EU-regelgeving en moet daarom ook op deze manier worden uitgedragen door de Spaanse -lokale- autoriteiten.

Spaans rijbewijs

Voor het verkrijgen van een Spaans (EU-) rijbewijs moet overigens wel voldaan worden (door Nederlanders en Belgen) aan dezelfde vereisten die de Spaanse autoriteiten stellen aan de afgifte van een rijbewijs aan Spaanse burgers.

Dat houdt in dat men het Nederlandse of Belgische rijbewijs omzet naar een Spaans rijbewijs met het puntensysteem, een systeem wat 12 jaar geleden werd ingevoerd in Spanje. Het houdt ook in dat bij een verlenging vanaf een bepaalde leeftijd men medisch gekeurd dient te worden door de daartoe bevoegde instellingen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Een Spaans rijbewijs aanvragen[/su_note]

Rijbewijs met punten

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen er 8.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

LET OP: Houders van een Nederlands/Belgisch rijbewijs die in Spanje officieel geregistreerd staan als inwoners en een NIE-nummer hebben moeten er rekening mee houden dat zij ook met het Spaanse puntensysteem te maken krijgen. Men heeft zogenaamde virtuele punten die men kan verliezen bij verkeersovertredingen die genoteerd worden bij het NIE-nummer. Klik hieronder voor meer informatie.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje[/su_note]

Scroll naar boven