Als Nederlander in het buitenland stemmen voor verkiezingen in Nederland

Als Nederlander in het buitenland stemmen voor verkiezingen in Nederland
Beeld: 123rf

Als je als Nederlander in Spanje woont is het toch mogelijk om te stemmen voor Tweede Kamerverkiezingen en verkiezingen voor het Europees Parlement. Je moet jezelf daarvoor registreren als kiezer buiten Nederland. Dat hoeft slechts eenmaal en daarna kun je stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Om als Nederlander in het buitenland te kunnen kiezen voor verkiezingen in Nederland moet je jezelf eenmalig aanmelden. Dat gebeurt dan als kiezer via de gemeente Den Haag en bij elke verkiezing die volgt na de registratie ontvang je automatisch de papieren waarmee je kunt stemmen voor de Tweede Kamer en Europees Parlement verkiezingen.

Verkiezingen 17 maart 2021

Het is voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 nog mogelijk te stemmen als Nederlander in het buitenland. Je kunt jezelf nog tot 3 februari aanmelden via de speciale website via deze link.

Nederlanders die zich ooit al eens hebben aangemeld voor een eerdere verkiezing in Nederland krijgen automatisch bericht en hoeven zich dus niet nog een keer aan te melden.

Voorwaarden

Om te kunnen stemmen vanuit het buitenland zijn enkele voorwaarden verbonden:

  • Je woont buiten Nederland en staat niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente
  • Je hebt een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse ID-kaart
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • LET OP: Met een Verklaring van Nederlanderschap kun je jezelf niet registreren

Geregistreerd voor 1 april 2017?

Sinds 1 april 2017 hoef je jezelf maar 1 keer te registreren als kiezer in het buitenland. 

Heb je jezelf voor 1 april 2017 voor het laatst geregistreerd? Bijvoorbeeld voor de Tweede Kamerverkiezing van dat jaar? Dan moet je opnieuw registreren. 

Weet je niet of je jezelf al eerder hebt geregistreerd? Neem dan contact op met de gemeente Den Haag via deze link.

Ben ik geregistreerd als kiezer buiten Nederland?

Weet je niet meer zeker of je jezelf ooit al eens eerder hebt geregistreerd, dan kun je via de gemeente Den Haag controleren of je bent geregistreerd. Gebruik daarvoor deze link. 

Alle Nederlanders die zich ¡n het buitenland registreren worden in de gemeente Den Haag geregistreerd.

Adreswijziging

Sta je al ingeschreven als kiezer in het buitenland maar ben je ondertussen verhuisd of ga je binnenkort voor de verkiezingen verhuizen, geef dan een adreswijziging door aan de gemeente Den Haag via deze link.

Geen stempapier ontvangen?

Sta je correct geregistreerd als kiezer in het buitenland maar heb je geen stempapier ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente Den Haag via deze link.

Over het algemeen geldt dat Nederlanders die in het buitenland wonen op twee momenten stempapieren ontvangen; vanaf ongeveer 12 en 4 weken voor de verkiezingen in Nederland.

Meer informatie is te lezen op de website van Nederlandwereldwijd.nl

Scroll naar boven