Alles over milieustickers voor voertuigen in Spanje

Alles over milieustickers voor voertuigen in Spanje
Beeld: Pixabay

Net zoals andere EU-landen heeft Spanje ook milieustickers voor voertuigen die op dit moment nog niet verplicht zijn. Diverse Spaanse steden hebben milieuzones (zonas de bajas emisiones) ingevoerd die alleen toegankelijk zijn voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben.

Milieustickers

Spanje heeft vier milieustickers (distintivos ambientales) met verschillende kleuren en letters. Het wordt aangeraden (maar is niet verplicht) om de milieustickers rechtsonder op de voorruit van een voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats.

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Voor overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) is er geen milieusticker.

DGT

Welke milieusticker

Mocht men in Spanje wonen en een voertuig met Spaans kenteken hebben dan kan men op deze pagina het kenteken invullen waarna de Spaanse verkeersdienst DGT laat zien welke sticker geplakt moet worden.

De informatie omtrent de voertuigen komt van de fabrikant en heeft dus niets te maken met de staat waarin een voertuig zich bevindt of hoe oud deze is.

Buitenlands kenteken

Op dit moment zijn er in Spanje geen regels voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Deze kunnen in Spanje geen Spaanse milieustickers krijgen omdat ze in dat land niet staan geregistreerd. Madrid en Barcelona zijn op dit moment de twee Spaanse steden die regels hebben wat betreft milieustickers op voertuigen. Deze gelden voor voertuigen met een Spaans kenteken en niet voor voertuigen met buitenlandse kentekens.

De DGT raadt eigenaren van voertuigen met buitenlandse kentekens aan om de zones met restricties (zonas SER) uit voorzorg en om eventuele problemen en boetes te voorkomen niet te betreden door de auto buiten dat gebied te parkeren en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Waar te krijgen

De milieustickers hebben een prijs van 5 euro en zijn te koop bij de Spaanse postkantoren (oficinas de correo). Daarnaast zijn ze ook te koop bij bepaalde garages die aangesloten zijn bij het Confederación Española de talleres (CETRAA) netwerk en bij bepaalde administratiekantoren (gestores administrativos).

De milieusticker kan ook online gekocht worden bij de DGT waarbij deze naar huis wordt gestuurd voor 6,50 euro. Klik hier voor de link. Daarvoor moet men wel de juiste documenten scannen en online naar de DGT sturen.

Om de juiste sticker te kunnen kopen heeft men het kentekenbewijs van het voertuig nodig en dient men een geldig rijbewijs te tonen. In Spanje hebben veel voertuigen waarschijnlijk al een sticker omdat deze als promotie tussen 2015 en 2017 naar meer dan 4 miljoen eigenaren van voertuigen werd gestuurd die deze dus gratis hebben ontvangen.

Verplicht?

Het plaatsen van een milieusticker op een voertuig is in heel Spanje (nog) niet verplicht. Het hebben van een milieusticker kan belastingtechnisch wel een voordeel hebben. Er zijn echter steden waar het wel verplicht is om een milieusticker te hebben.

In Madrid werd op 12 december 2018 Madrid Central geopend waar men vanaf 24 april 2019 alleen nog mag komen met bepaalde voertuigen die net zoals op de ringweg M-30 een milieusticker moeten hebben. Men kan beboet worden vanaf 15 euro als men geen milieusticker heeft geplaatst.

Dat geldt niet voor die voertuigen die geen milieusticker hoeven te plaatsen zoals hierboven omschreven al mogen deze milieubelastende voertuigen niet meer overal komen in Madrid waar een permanente milieuzone is.

LET OP: Ook bezoekers van de stad die met eigen vervoer naar Madrid gaan moeten een milieusticker hebben geplaatst.

Sinds 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds.

Scroll naar boven