Warenhuis El Corte Inglés in Spanje

El Corte Inglés
Beeld: El Corte Inglés

Ongetwijfeld heb je er wel eens van gehoord als je in Spanje woont en/of vakantie bent geweest. El Corte Inglés, het grootste warenhuis van Spanje en een van de grootste in Europa en zelfs van de wereld. De naam “El Corte Inglés” is afkomstig uit de tijd dat de oprichter nog een kleermaker was en betekent “De Engelse Snit”. Het grootste warenhuis van Spanje heeft in eigen land 93 warenhuizen staan en daarnaast 2 winkels in Portugal. El Corte Inglés staat samen met Inditex (o.a Zara) en Mercadona in de top 3 van grootste winkelbedrijven van Spanje.

El Corte Inglés werd in haar huidige vorm officieel opgericht op 28 juni 1940 maar het eerste grote warenhuis werd pas in 1941 geopend aan de Calle Preciados straat in het centrum van Madrid. De jaren daarvoor was er in dezelfde straat in de hoofdstad van Spanje al een kleermaker wat gezien wordt als de voorloper van El Corte Inglés die werd gesticht in het jaar 1890.

Het was echter in 1940 dat de winkel, die ooit opgericht werd door de Asturiaanse zakenman Ramón Areces (overleden in 1989), de huidige naam begon aan te nemen toen het hele gebouw werd gekocht om daar de allereerste grote El Corte Inglés te openen.

Expansie

Het zal pas tot 1962 duren voordat El Corte Inglés een warenhuis gaat openen in Barcelona, gelegen aan de Plaza de Catalunya in het centrum van de stad. Sindsdien heeft de El Corte Inglés niet stilgezeten en heeft het concern in totaal 93 winkels in Spanje geopend.

Hieronder bevinden zich 20 winkels in Andalusië, 17 in de Comunidad de Madrid, 10 in Catalonië, 8 in de Comunidad Valenciana, 6 in Castilla y León, 5 in Aragón, 4 in Asturië, Galicië, Murcia en Baskenland, 3 op de Canarische Eilanden en Castilla la Mancha, 2 op de Balearen en 1 in Extremadura en Navarra.

Andere winkels

Bij de El Corte Inglés warenhuizen moet men nog de winkels van de andere merken optellen. Zo zijn er hipermarkten (grote supermarkten) onder de naam Hipercor te vinden, Bricor wat doe-het-zelf zaken zijn, Supercor en Supercor Expres wat kleinere buurtsupermarkten zijn, Opencor wat kleinere supermarkten zijn die 24 uur open zijn en daarnaast het kledingconcern Sfera met winkels over de hele wereld waaronder ook in Nederland en België, Optica2000 wat gespecialiseerde optieken zijn en een van de grootste reisbureaus van Spanje, Viajes El Corte Inglés.

Eigen merken

In al deze winkels verkoopt de El Corte Inglés groep ook veel artikelen van eigen merken zoals bij de kleding het bekende Emidio Tucci, Dustin, Sfera en Gloria Ortiz maar ook Alía, Easy Wear, Formul@ Joven, NafNaf, Lloyd’s en bij de sportkleding Boomerang en Runfit. Bij de elektronica heeft de El Corte Inglés eigen merken zoals Digrato, Inves, Ansonic en het bekendere Savoid.

Dan zijn er nog vele andere merken te vinden in de winkels van de groep zoals Urban-Chic en Urban-Class bij de huishoudelijke spullen, Linea Pura en Oleada bij de cosmetica en het van de televisie bekende La Tienda en Casa waarbij producten via de televisie verkocht worden tegen aantrekkelijke prijzen (dit is ook een club).

Winkelconcept

Het winkelconcept van de El Corte Inglés is eigenlijk “La tienda de todas tus compras” ofwel, de winkel waar alles te koop is. De warenhuizen zijn altijd 5 tot 6 verdiepingen hoog en op elke verdieping zijn er mannen, vrouwen en kinderkleding, jongeren mode, sport mode, schoenen, elektronica, informatica of diverse andere afdelingen te vinden zoals speelgoed en huishoudelijke spullen.

De El Corte Inglés staat erom bekend dat de service goed is, er altijd wel een medewerker of verkoper te vinden die wil helpen is en de producten die verkocht worden goed van kwaliteit zijn. El Corte Inglés staat er niet om bekend dat het de goedkoopste warenhuizen zijn en zijn te vergelijken met de Bijenkorf in Nederland. Veel bekende merken die in de warenhuizen te vinden zijn hebben kleine winkels binnen de grote winkel en staan in principe los van de El Corte Inglés, iets wat ook bij de Bijenkorf gebeurt en vroeger ook bij de V&D.

Cijfers

El Corte Inglés heeft meer dan 91.000 personen in dienst waarbij 94% een vast contract heeft en er 64% vrouwen werkzaam zijn (gegevens van 2016). De economische crisis heeft het warenhuisconcern geen goed gedaan maar na enkele moeilijke jaren lijkt het erop dat de goede tijden weer terugkomen en de verkopen weer omhoog gaan. Met de huidige cijfers staat de El Corte Inglés wat betreft verkopen op de derde plaats in Spanje, net achter Inditex (o.a. Zara) en de Mercadona supermarkten.

Scroll naar boven