Waarom zijn de Spaanse sinaasappels altijd in een rood net verpakt?

Waarom zijn de Spaanse sinaasappels altijd in een rood net verpakt?
Beeld: Canva

Het sinaasappel seizoen is begonnen, tenminste voor de meest voorkomende variëteit in Spanje, de bloedsinaasappels (naranjas de sangre). Deze vrucht heeft veel voordelen voor het lichaam, omdat het rijk is aan vezels en vitamine C, wat vooral gunstig is voor het immuunsysteem en het voorkomen van griep en verkoudheid bij het begin van de lente.

In deze tijd van het jaar is dit type citrus op zijn best qua rijping, perfect om alleen te eten als onderdeel van de dagelijkse aanbevolen vijf stuks fruit en groenten, of als onderdeel van een recept. Maar, heb je jezelf ooit afgevraagd waarom de netten waarin sinaasappels of mandarijnen worden verkocht, rood van kleur zijn?

De belangrijkste reden hiervoor is in feite marketing want het gebruik van een rood net zorgt ervoor dat de vrucht er helderder uitziet en dat trekt klanten aan. Deze optische illusie-tool heet ‘Munker’ of ‘Munker-White’ en bestaat uit het overlappen van vormen (lijnen en cirkels) en kleuren, waarbij één vorm onvermijdelijk meer opvalt dan de andere. In dit specifieke voorbeeld wordt gespeeld met de lijnen van het net en de ronde vorm van de vrucht. De rode kleur van het net zorgt ervoor dat de oranje kleur van de sinaasappel meer opvalt en helderder lijkt.

Dit effect komt doordat de hersenen de kleuren die andere elementen omringen, als geheel waarnemen. Sommige neurowetenschappers speculeren dat dit fenomeen optreedt als gevolg van de neuronale signalen die informatie over kleuren naar ons gezichtsveld brengen, waardoor er tussenliggende pigmenten ontstaan van wat we waarnemen en zo onze hersenen bedriegen.

Er zijn echter meer redenen om sinaasappels en mandarijnen in netten te verkopen:

Marketing: De kleur oranje wordt vaak geassocieerd met sinaasappels, omdat sinaasappels een oranje schil hebben. Het gebruik van rode netten is daarom een slimme marketingstrategie om consumenten direct te laten weten wat er in het net zit.

Bescherming: De rode netten bieden bescherming aan de sinaasappels tijdens transport en opslag. De netten voorkomen dat de sinaasappels elkaar raken en beschadigd raken, wat kan leiden tot kneuzingen en rotten.

Ademend: Het netmateriaal laat lucht circuleren rondom de sinaasappels, waardoor de vruchten niet gaan zweten en het risico op schimmelvorming wordt verminderd.

Milieuvriendelijk: Rode netten zijn meestal gemaakt van gerecycled materiaal en zijn daarom een milieuvriendelijkere optie dan bijvoorbeeld plastic verpakkingen.

Al met al zijn rode netten een handige, praktische en milieuvriendelijke manier om sinaasappels te verpakken en te verkopen en je weet dus nu ook dat je jezelf aangetrokken voelt tot de oranje of rode netten van de sinaasappels en mandarijnen.

OPMERKING: Een lezer heeft opgemerkt dat de perssinaasappels in Nederland en misschien ook België niet in een rood of oranje netje maar een groen netje verpakt zijn. In Spanje is dat in ieder geval niet het geval.

Scroll naar boven