De oorsprong en betekenis van de toost “Arriba, abajo, al centro, y adentro” in Spanje

De oorsprong en betekenis van de toost "Arriba, abajo, al centro, y adentro" in Spanje
Beeld: via canva.com

In de wereld van toasts en vieringen is er een uitdrukking die de harten van velen in de Spaanstalige gemeenschap heeft veroverd: “Arriba, abajo, al centro, y adentro”. Deze uitdrukking is populair in Spanje en is meer dan alleen een toost uitbrengen: het is een symbool van cultuur, vriendschap en viering. Maar waar komt het vandaan en wat betekenen de woorden?

De exacte oorsprong van “Arriba, abajo, al centro, y adentro” is moeilijk te traceren. Het wordt algemeen aangenomen dat deze uitdrukking zijn wortels heeft in de rijke tradities van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse culturen. Het is een uitdrukking die generaties lang is doorgegeven en is geëvolueerd tot een bijna ritueel onderdeel van elke viering.

Elk element van de toost heeft een diepe symbolische betekenis. “Arriba” (omhoog) verwijst naar de hemel of de goden, een erkenning van de hogere macht of het spirituele aspect van het leven. “Abajo” (omlaag) symboliseert de aarde of de voorouders, een eerbetoon aan de wortels en de fundamenten van het bestaan.

“Al centro” (naar het midden) is een toast op de aanwezigen, de vriendschap en de gemeenschappelijke banden die iedereen verenigt. Het is een moment van erkenning voor de relaties en de gedeelde ervaringen.

Tot slot, “y adentro” (en naar binnen) is de uitnodiging om te drinken. Het is het moment waarop de woorden actie worden, een viering van het leven en de vreugde van het samen zijn.

Meer dan een toost uitbrengen

In de loop der jaren is “Arriba, abajo, al centro, y adentro” meer geworden dan alleen een manier om een drankje te beginnen en een toost uit te brengen. Het is een uitdrukking van cultuur, een ritueel dat mensen samenbrengt en een moment creëert van gedeelde menselijkheid en vreugde. Het is een herinnering aan wat belangrijk is: de hemel boven ons, de aarde onder ons, de mensen om ons heen, en de vreugde in ons.

In elke “Arriba, abajo, al centro, y adentro” ligt de essentie van een cultuur die waarde hecht aan gemeenschap, vriendschap en het vieren van het leven in al zijn facetten. Het is een prachtige traditie die de kracht heeft om mensen van alle achtergronden te verenigen op een moment van vreugde en gemeenschappelijkheid.

Voor buitenlanders in Spanje is het ook vaak een van de eerste volle zinnen die men wordt aangeleerd. Uiteraard hoort daar ook de beweging van de glazen omhoog, omlaag, naar het midden en dan het drankje naar binnen (in je mond) te doen. Er zijn varianten waarbij in de laatste stap de armen gekruist worden, maar dat is niet de officiële manier.

Scroll naar boven