Waarom drinken veel Spanjaarden in plaats van koffie een ‘infusion’ na het eten en wat is dat eigenlijk?

Waarom drinken veel Spanjaarden in plaats van koffie een 'infusion' na het eten en wat is dat eigenlijk?
Beeld: Canva

Ongetwijfeld heb je het wel eens gehoord tijdens, of eigenlijk beter gezegd, na een maaltijd in Spanje, het woord ‘infusion’. Maar waarom drinkt iemand in plaats van een ‘café solo’ of ‘cortado’ dit na het eten, welke ‘infusiones’ zijn er in Spanje en wat is het verschil met thee?

Infusies, ook wel bekend als ’tisanas’ in het Spaans, zijn drankjes die worden bereid door het weken van kruiden, specerijen, bloemen of bladeren in heet water. In Spanje zijn infusies een populaire drank, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar, en er zijn verschillende soorten infusies die worden gedronken vanwege hun verschillende smaken en gezondheidsvoordelen. Infusies zijn echter niet hetzelfde als thee.

Het belangrijkste verschil tussen thee en infusie is de plantenbasis die wordt gebruikt om de drankjes te maken. Thee is gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) die afkomstig is uit Azië. Deze bladeren worden geplukt, verwerkt en gedroogd om verschillende soorten thee te maken, zoals zwarte thee, groene thee, oolong thee en witte thee.

Infusies daarentegen zijn gemaakt van verschillende delen van planten, zoals bloemen, kruiden, specerijen, bladeren, schors of wortels. Infusies kunnen worden gemaakt van een enkel ingrediënt of een combinatie van ingrediënten en worden bereid door de planten in heet water te weken om hun smaak en geur vrij te geven. Hier zijn enkele van de meest voorkomende infusies in Spanje en waarom ze worden gedronken:

Manzanilla – Dit is een kamille-infusie die vaak wordt gedronken na de maaltijd vanwege de rustgevende eigenschappen en de bevordering van de spijsvertering. Het is ook een goede keuze voor het slapengaan vanwege de kalmerende werking.

Menta Poleo – Dit is een infusie gemaakt van gedroogde poleo mintbladeren. Poleo mint is een soort munt die inheems is in Zuid-Amerika en wordt gewaardeerd om zijn verfrissende en stimulerende eigenschappen. Menta Poleo heeft een sterkere smaak dan gewone muntthee en wordt vaak gedronken na de maaltijd vanwege de eigenschappen die helpen bij de spijsvertering.

Hierbabuena – Dit is een pepermuntinfusie die bekend staat om zijn verfrissende smaak en het vermogen om misselijkheid te verminderen en de spijsvertering te verbeteren.

Té verde – Groene thee is een populaire infusie in Spanje vanwege de antioxidanten die het bevat. Het wordt vaak gedronken in de ochtend of na de maaltijd en kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van de spijsvertering.

Rooibos – Deze Zuid-Afrikaanse kruidenthee wordt vaak gedronken als alternatief voor zwarte thee of koffie vanwege de cafeïnevrije eigenschappen. Het wordt vaak gezoet met honing en kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

Infusión de jengibre – Gemberinfusie is een populaire keuze vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om de spijsvertering te verbeteren. Het wordt vaak gedronken tijdens de koude wintermaanden om verkoudheid en griep te voorkomen.

Infusión de tomillo – Dit is een tijm-infusie die vaak wordt gedronken als remedie tegen hoest en verkoudheid vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Infusión de anís – Anijsinfusie wordt vaak gedronken na de maaltijd vanwege de eigenschappen die helpen bij de spijsvertering en het verminderen van winderigheid.

Infusión de hinojo – Venkelinfusie is ook bekend om zijn eigenschappen die helpen bij de spijsvertering en het verminderen van winderigheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

In Spanje worden infusies meestal gedronken in de ochtend of na de maaltijd als digestief, of ’s avonds voor het slapengaan vanwege de rustgevende eigenschappen. Veel van deze infusies hebben ook gezondheidsvoordelen en kunnen worden gedronken als natuurlijke remedies voor verschillende aandoeningen.

Scroll naar boven