Waar komt de naam ‘churros’ vandaan in Spanje?

Waar komt de naam ‘churros’ vandaan in Spanje?
Beeld: via canva.com

Churros, een van de meest iconische en geliefde zoetigheden in Spanje en Latijns-Amerika, hebben een rijke geschiedenis en een speciale plaats in de harten van zoetekauwen over de hele wereld. In dit artikel duiken we in de wereld van churros: wat ze zijn, waar en wanneer ze worden gegeten, de regionale verschillen in Spanje, en de oorsprong van hun naam.

Churros zijn een soort gefrituurd deeg, traditioneel gemaakt van bloem, water en zout. Het deeg wordt door een spuitzak met een stervormige tuit geperst, wat de churros hun kenmerkende geribbelde uiterlijk geeft. Ze worden gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn, en vervolgens vaak bestrooid met suiker of ondergedompeld in gesmolten chocolade of dulce de leche (een soort karamel).

Churros zijn een populair ontbijt in Spanje en veel Latijns-Amerikaanse landen. Ze worden ook vaak gegeten als snack in de late namiddag of vroege avond, vooral in Spanje, waar ze traditioneel worden geserveerd met een kop dikke, warme chocolademelk. Churros zijn niet alleen beperkt tot ontbijt of snack; ze zijn ook een populaire snack op festivals en kermissen.

Regionale verschillen in Spanje

In Spanje variëren churros per regio. In Madrid zijn ze dikker en worden ze vaak geserveerd in een spiraalvorm die in porties wordt gesneden. Deze worden ‘porras’ genoemd en zijn luchtiger dan de standaard churros. In Andalusië zijn churros dunner en knapperig, vaak geserveerd in een lus of knoop. In Catalonië worden ze soms gevuld met crème of chocolade, wat een decadente draai geeft aan de traditionele churro.

De Oorsprong van de Naam

De oorsprong van de naam ‘churro’ is onderwerp van debat. Een populaire theorie suggereert dat de naam afkomstig is van de Churra-schapen van Spanje, waarvan de hoorns lijken op de gebogen vorm van de churros. De naam ‘churro’ kan ook komen van het Latijnse woord ‘cyrrhus’, wat ‘hoorn’ betekent. Dit verwijst naar de vorm van de churros, die vaak gekruld zijn.

Een andere theorie stelt dat het woord afkomstig is van het Spaanse woord ‘churrar’, wat ‘frituren’ of ‘sissen’ betekent, een verwijzing naar het geluid dat het deeg maakt wanneer het in hete olie wordt gefrituurd.

Scroll naar boven