Waarom sluiten winkels tussen de middag in Spanje?

Waarom sluiten winkels tussen de middag in Spanje?
Beeld: Canva

Het is je ongetwijfeld al eens opgevallen dat veel winkels, kantoren, banken etc. tussen de middag sluiten. Maar veel bezoekers van Spanje weten vaak niet waarom dat is en staan vaak voor een gesloten deur. Meestal wordt dan standaard gezegd dat de siesta geslapen wordt maar klopt dat ook?

Veel met name kleine winkels sluiten tussen de middag in Spanje. Dan hebben we het over doorgaans 14 tot 17 uur met soms andere tijden zoals vanaf 13.30 of 16 uur. De reden is dat het overgrote merendeel van de inwoners van Spanje tussen 14 en 17 uur de middag maaltijd nuttigen, de belangrijkste maaltijd van de dag in Spanje. Een winkeleigenaar kiest er vaak voor te sluiten omdat er gedurende deze drie uur bijna geen klanten komen en omdat openblijven vaak duurder is. Daarnaast moet een winkeleigenaar ook eten. Wanneer winkels om 17 uur weer openen, blijven ze open tot 21, 21.30 of 22 uur.

Is een winkel groter en is er veel personeel, dan kunnen ze met diensten werken en verschillende werkuren waardoor deze winkels vaak wel open blijven. Denk daarbij aan Mercadona, Carrefour, El Corte Ingl├ęs, Decathlon, Leroy Merlin, MediaMarkt, Lidl, Aldi, Zara, H&M, Mango etc. Deze winkels zijn doorgaans geopend van 9 , 9.30 of 10 uur tot 21, 21.30 of 22 uur.

Op kantoren geldt ook vaak een ‘siesta’ wat eigenlijk dus de tijd is voor de lunch of middagmaaltijd dat vaak uitgebreid is en lang duurt. Tussen de middag doen restaurants en bars ook goede zaken met onder andere speciale dagmenu’s. Maar er zijn steeds meer kantoren en bedrijven die de Noord-Europese openings- en werktijden hanteren. Daarbij wordt tijdens de ‘siesta’ of middagmaaltijd-tijd gewoon doorgewerkt om zo al rond 17 of 18 uur naar huis te kunnen gaan.

In toeristenplaatsen blijven winkels vaak wel open tussen de middag omdat met name buitenlanders dat gewend zijn en omdat er altijd wel klanten zijn. Toch staan toeristen vaak voor een gesloten deur als ze de toeristenplaatsen verlaten en naar de grote stad of dorpen in het binnenland trekken. Het is op veel plaatsen tussen de middag tijdens de ‘siesta’ ook rustiger op straat. Op veel plaatsen zijn ook musea, bibliotheken, banken etc. gesloten tussen de middag.

Scroll naar boven