Leer de merken van het Spaanse Inditex kennen

123rf
Beeld: 123rf

De Zara kent iedereen wel in Spanje, Nederland en België maar wist je dat de Zara bij de Inditex groep hoort, dat deze uit Galicië in noordwest Spanje komt en dat dit het grootste kledingconcern ter wereld is? Ken jij de andere kledingmerken van Inditex die naast de Zara de wereld hebben veroverd of aan het veroveren zijn?

Zara is wellicht werelds meest bekende kledingmerk met meer dan 2.000 winkels wereldwijd. Maar naast de Zara heeft het moederconcern van de Spanjaard Amancio Ortega zeven andere zeer bekende kledingmerken (en winkels) die de wereld hebben veroverd en ook steeds meer in Nederland en Spanje te zien zijn. In totaal heeft de Inditex groep wereldwijd ongeveer 7.440 winkels en rond de 171.000 personeelsleden.

Zara (en de andere merken) onderscheiden zich van de concurrentie zoals de Catalaanse keten Mango en het Zweedse H&M door middel van zich te inspireren op de mensen op straat. Inditex presenteert de nieuwe kleding niet tijdens kleine of grote modeshows, iets dat de andere ketens wel doen, maar begint de verkoop snel in de eigen winkels onder de noemer ‘fast fashion’ met grote hoeveelheden kleding tegen gereduceerde kosten.

In het geval van de winkels van de Inditex groep worden de collecties twee keer per week aangepast en veranderd tot wel 25.000 collecties op jaarbasis verdeeld over alle kledingmerken van de Inditex groep. In 2017 wist de groep van Amancio Ortega een netto verkoop te halen van 1,48 miljard euro wat 10,7% meer was dan in 2016.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Zara

Zara

De eerste Zara winkel werd in 1975 geopend in de stad A Coruña (Galicië) door Amancio Ortega. Maar Zara was niet de eerste naam, dat was Goa, een kledingzaak die snel groeide en werk verschafte aan 500 mensen. Pas in 1983 werd de winkel omgetoverd naar Zara waarna de wereldverovering begon. De Zara heeft inmiddels meer dan 2.000 winkels in 96 landen en is het boegbeeld van de Inditex groep.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Bershka

Bershka

Na het belangrijkste kledingmerk Zara komt het tevens wereldbekende Bershka. Dit kledingmerk werd in 1993 door Inditex gecreëerd en is meer gericht op jong publiek. Anno 2019 zijn er wereldwijd in 70 landen meer dan 1.000 Bershka winkels te vinden.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Massimo Dutti

Massimo Dutti

Ondanks de Italiaanse naam is Massimo Dutti van oorsprong Spaans en is dit het derde grootste kledingmerk binnen de Inditex groep. Massimo Dutti werd in 1985 in Barcelona geboren als een kledingmerk voor mannen. In 1991 nam Inditex 65% van het bedrijf over en in 1995 de hele 100%. Inmiddels heeft Massimo Dutti ook kleding voor vrouwen en kinderen. Op dit moment zijn er wereldwijd 780 Massimo Dutti winkels te vinden.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Oysho

Oysho

Dit kledingmerk werd in 2001 opgericht en is gespecialiseerd in kleding voor vrouwen waaronder lingerie, pyjama’s, badkleding en sportkleding. In Spanje werd onlangs een speciale Oysho online winkel geopend die alleen gericht is op sportkledij om zo de concurrentie aan te gaan met giganten Nike en Adidas. Inditex is van plan om Oysho Sport ook als fysieke winkel te introduceren in Spanje en daarna andere landen. Oysho heeft op dit moment 666 winkels in 65 landen.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Pull&Bear

Pull&Bear

Pull&Bear werd opgericht in 1991 en was voor de eigenaar van Inditex de eerste keten na de oorspronkelijke Zara. Pull&Bear biedt hoofdzakelijk Urban Life fashion voor tieners en jeugd aan, in principe alleen voor jongens/mannen maar tegenwoordig ook voor meisjes/vrouwen. Er zijn wereldwijd in 76 landen inmiddels 970 Pull&Bear winkels te vinden.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
Facebook Stradivarius

Stradivarius

Het kledingmerk Stradivarius werd in 1994 in Barcelona opgericht en werd in 1999 voor 100% overgenomen door de Inditex groep. Stradivarius biedt alleen kleding aan voor vrouwen en is hoofdzakelijk gericht op de ‘millennials’, ofwel de jonge werkende en hippe ‘streetstyle’ vrouwen. In 2017 experimenteerde Stradivarius met kleding voor mannen maar daar is men eind 2018 mee gestopt. Wereldwijd zijn er meer dan 1.017 winkels te vinden.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
facebook Uterqüe

Uterqüe

Uterqüe is het kleinste kledingmerk van de Inditex groep met slechts 91 winkels in 42 landen. Dit merk wordt gebracht als iets exclusiefs en unieks en het is niet de bedoeling om zo groot te worden als de overige kledingmerken van de Inditex groep. Uterqüe biedt alleen kleding voor vrouwen die iets ouder zijn en iets betere kwaliteit kleding willen hebben dan de Zara producten. Het merk Uterqüe werd pas 10 jaar geleden in 2008 opgericht maar is een van de snelst groeiende merken binnen Inditex. recent tekende men een contract met de online gigant Alibaba die via Tsmall de kleding gaat verkopen in o.a. Aziatische landen.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
facebook Zara Home

Zara Home

Inditex heeft als bekendste merk Zara en heeft daar handig gebruik van gemaakt om in de stijl van o.a. Armani ook textiel en decoratie voor woningen aan te bieden via de Zara Home winkels. Deze keten werd in 2003 opgericht en is inmiddels uitgeroeid tot 599 winkels in 75 landen.

De Spaanse kledingmerken van werelds grootste kledingconcern
facebook Lefties

Lefties

Lefties bestaat (nog) niet in Nederland en België. Het gaat om de low cost van de Inditex groep die in 1999 in het leven werd geroepen om off-season kleding van de Zara (en daarna ook andere merken) goedkoper aan te bieden. In eerste instantie ging het alleen om kleding voor vrouwen maar inmiddels wordt ook kleding voor mannen en kinderen aangeboden. Op dit moment zijn er ‘slechts’ 150 winkels te vinden in 6 landen. Detail is dat bij de jaarcijfers de Inditex groep deze low cost keten niet opneemt in de resultaten.

Scroll naar boven