Ikea in Spanje

Ikea in Spanje
Beeld: 123RF

De van oorsprong Zweedse meubelgigant IKEA is ook in Spanje te vinden, dit tot groot genoegen van de vele buitenlanders die woonachtig zijn in het land. Het zijn echter niet alleen de buitenlanders die de IKEA weten te vinden maar ook steeds meer de Spanjaarden zelf, al is er nog steeds een groot deel van de bevolking die de “echte” Spaanse meubels die hun hele leven meegaan liever zien dan de zelf-in-elkaar-te-zetten IKEA meubels. (aangepast op 30 oktober 2021)

Het vasteland van Spanje heeft op dit moment 18 IKEA winkels en nog eens 3 winkels op Gran Canaria (1978), Tenerife (1981) en Lanzarote (2012) en 3 IKEA ophaalpunten op de Canarische Eilanden Fuerteventura, La Palma en Tenerife Zuid. Daarnaast is er 1 winkel op het eiland Mallorca (1992) en 2 ophaalpunten op de Balearen eilanden Menorca en Ibiza.

Madrid en Barcelona

Op het vasteland van Spanje zijn de winkels te vinden om en nabij Barcelona, te weten in Badalona (1996), Sabadell (2012) en l’Hospitalet (2004) terwijl om en nabij Madrid de winkels te vinden zijn in Alcorcón (1996), San Sebastian de los Reyes (1999) en Ensanche de Vallecas (2007). Met andere woorden, de IKEA ligt dus niet direct in de steden Barcelona en Madrid maar op de grens daarvan. In Madrid zijn ook twee kleinere winkels te vinden in Goya en Las Rozas.

IKEA heeft ook nog winkels in Siero, Asturias (2005), Murcia (2006), Baracaldo, Vizacaya (2004), Sevilla (2004), Zaragoza (2007), Málaga (2007), Jerez de la Frontera (2010), La Coruña (2010), Valladolid (2011) en Valencia (2014). Er zijn ook winkels in Pamplona (navarra) en Extremadura (Cáceres).

Naast de ‘normale’ IKEA winkels, heeft de keten ook nog 30 kleine Diseña winkels. In Andalusië is dat in de provincies Almería (1), Cádiz (2), Córdoba (1) en Granada (1). In Asturië in Gijón, in Castilië en León in Burgos, León, Salamanca, Segovia en Zamora, in Castilla-La Mancha in Guadalajara, Ciudad Real en Toledo, in Catalonië in Lleida, Girona en Tarragona, in Cantabrië, in Extremadura in Badajoz, in Galicië in Vigo, Ourense en Santiago de Compostela, in Baskenland in Bilbao, San Sebastian em Vitoria-Gasteiz en in de Valencia regio in de provincie Alicante in Alicante, Ondara, Benidorm en Torrevieja en in de stad Castellón in de gelijknamige provincie. 

Er zijn ook 2 wat grotere Estudios de Planificación winkels in de provincie Barcelona in Barcelona stad aan de avenida Diagonal en in Sant Pere de Ribes nabij Sitges. Verder zijn er in heel Spanje tientallen puntos de recogida waar klanten hun online bestelde artikelen kunnen ophalen.

Logistiek

Ikea heeft daarnaast twee distributiecentra in Spanje, te weten Valls 1 en Valls 2, op slechts enkele kilometers van de stad Tarragona aan de Costa Dorada in de regio Catalonië. Vanuit deze distributiecentra worden alle winkels in Spanje en Portugal bevoorraad met de producten. Sinds enkele jaren heeft het Vall 2 gebouw ook een eigen textiel fabriek.

Spanje

In Spanje werd de eerste vestiging in 1978 op het Canarische Eiland Gran Canaria geopend waarna de eilanden Tenerife in 1981 en Mallorca in 1992 volgden. De IKEA landde op het vasteland van Spanje in 1996 in Badalona (Barcelona) en Alcorcón (Madrid) waarna de expansie in Spanje langzaam begon … en niet is opgehouden.

Spanje is van oudsher een traditioneel land wat betreft meubels waar men nog steeds erg veel waarde hecht aan de zware eiken meubels die hun hele leven meegaan. Als men een gemiddelde meubelzaak in Spanje bezoekt heeft men enkele showmodellen staan maar moet bijna alles uit de catalogus besteld worden. De meeste Spanjaarden vinden dat wellicht geen probleem maar in een cultuur waar alles ook steeds sneller en makkelijker moet is de IKEA een uitkomst. Bij de IKEA heeft men in principe (bijna altijd) alles op voorraad en kan men het meteen zelf meenemen naar huis aangezien de dozen vaak makkelijk in de eigen auto passen.

Dan komt echter het grote probleem, het zelf in elkaar zetten van de meubels waar veel Spanjaarden schijnbaar nog steeds moeite mee hebben. Toch wordt er steeds meer gekocht in de Spaanse IKEA vestigingen en is het er altijd erg druk (ga vooral niet op de speciale feestdagen en tegen sluitingstijd). Buiten de meubels zijn de aanverwante huishoudelijke artikelen ook steeds populairder aan het worden en er zijn steeds meer Spaanse huishoudens waar wel iets van IKEA te vinden is, weliswaar minder dan in Nederland of België, maar de bekendheid is groeiende.

Scroll naar boven