Ikea in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ikea in Spanje
Beeld: 123RF

De van oorsprong Zweedse meubelgigant IKEA is ook in Spanje te vinden, dit tot groot genoegen van de vele buitenlanders die woonachtig zijn in het land. Het zijn echter niet alleen de buitenlanders die de IKEA weten te vinden maar ook steeds meer de Spanjaarden zelf, al is er nog steeds een groot deel van de bevolking die de “echte” Spaanse meubels die hun hele leven meegaan liever zien dan de zelf-in-elkaar-te-zetten IKEA meubels.

Het vaste land van Spanje heeft op dit moment 16 IKEA winkels en nog eens 3 winkels op Gran Canaria (1978), Tenerife (1981) en Lanzarote (2012) en 3 IKEA ophaalpunten op de Canarische Eilanden Fuerteventura, La Palma en Tenerife Zuid. Daarnaast is er 1 winkel op het eiland Mallorca (1992) en 2 ophaalpunten op de Balearen eilanden Menorca en Ibiza.

Madrid en Barcelona

Op het vasteland van Spanje zijn de winkels te vinden om en nabij Barcelona, te weten in Badalona (1996), Sabadell (2012) en l’Hospitalet (2004) terwijl om en nabij Madrid de winkels te vinden zijn in Alcorcón (1996), San Sebastian de los Reyes (1999) en Ensanche de Vallecas (2007). Met andere woorden, de IKEA ligt dus niet direct in de steden Barcelona en Madrid maar op de grens daarvan. Waarschijnlijk om belastingtechnische redenen.

IKEA heeft ook nog winkels in Siero, Asturias (2005), Murcia (2006), Baracaldo, Vizacaya (2004), Sevilla (2004), Zaragoza (2007), Málaga (2007), Jerez de la Frontera (2010), La Coruña (2010), Valladolid (2011) en Valencia (2014).

Logistiek

Ikea heeft daarnaast twee distributiecentra in Spanje, te weten Valls 1 en Valls 2, op slechts enkele kilometers van de stad Tarragona aan de Costa Dorada in de regio Catalonië. Vanuit deze distributiecentra worden alle winkels in Spanje en Portugal bevoorraad met de producten. Sinds enkele jaren heeft het Vall 2 gebouw ook een eigen textiel fabriek.

Buiten de 20 reeds geopende IKEA vestigingen wordt er op dit moment flink gediscussieerd over de bouw van de IKEA in Alicante en zal de Tarragona vestiging ook snel realiteit moeten worden. Er zijn daarnaast ook plannen voor winkels in Vigo, Badajoz, Girona, Santander, Sevilla Este, Cuenca en Cáceres. Voor 2019 staat een IKEA in Almerá gepland.

Spanje

In Spanje werd de eerste vestiging in 1978 op het Canarische Eiland Gran Canaria geopend waarna de eilanden Tenerife in 1981 en Mallorca in 1992 volgden. De IKEA landde op het vasteland van Spanje in 1996 in Badalona (Barcelona) en Alcorcón (Madrid) waarna de expansie in Spanje langzaam begon … en niet is opgehouden.

Spanje is van oudsher een traditioneel land wat betreft meubels waar men nog steeds erg veel waarde hecht aan de zware eiken meubels die hun hele leven meegaan. Als men een gemiddelde meubelzaak in Spanje bezoekt heeft men enkele showmodellen staan maar moet bijna alles uit de catalogus besteld worden. De meeste Spanjaarden vinden dat wellicht geen probleem maar in een cultuur waar alles ook steeds sneller en makkelijker moet is de IKEA een uitkomst. Bij de IKEA heeft men in principe (bijna altijd) alles op voorraad en kan men het meteen zelf meenemen naar huis aangezien de dozen vaak makkelijk in de eigen auto passen.

Dan komt echter het grote probleem, het zelf in elkaar zetten van de meubels waar veel Spanjaarden schijnbaar nog steeds moeite mee hebben. Toch wordt er steeds meer gekocht in de Spaanse IKEA vestigingen en is het er altijd erg druk (ga vooral niet op de speciale feestdagen en tegen sluitingstijd). Buiten de meubels zijn de aanverwante huishoudelijke artikelen ook steeds populairder aan het worden en er zijn steeds meer Spaanse huishoudens waar wel iets van IKEA te vinden is, weliswaar minder dan in Nederland of België, maar de bekendheid is groeiende.

Toekomst

Als het aan IKEA zelf ligt wil men nog voor 2025 het aantal van 20 winkels bijna verdubbelen naar 35 winkels. Er komen nu op jaarbasis meer dan 40 miljoen mensen naar de IKEA vestigingen waar voor meer dan 1,2 miljard euro verkocht wordt. De eerstkomende nieuwe winkels die in principe open zouden moeten gaan zijn de IKEA in Alicante, hier zijn echter veel bureaucratie problemen, en de IKEA in Tarragona, waar inmiddels al groen licht is gegeven maar er nog steeds niet gebouwd wordt en een IKEA in Almería die voor 2019 gepland staat.

Op dit moment liggen de 16 winkels (op het vasteland) op iets meer of minder dan een uur rijden van 65% van de Spaanse bevolking, iets wat zou moeten uitgroeien naar 80% van de bevolking door het bouwen van nieuwe winkels

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top