Doe-het-zelf winkels in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Spanje heeft net zoals Nederland en België veel klussers en doe het zelvers die het leuk vinden om werkzaamheden of “klusjes” aan huis zelf uit te voeren of die dat doen uit pure noodzaak omdat professionals inhuren te duur is. Net zoals Nederland en België zijn er in Spanje veel bouwmarkten te vinden die meestal gelegen zijn bij de grotere steden nabij winkelcentra of industrieterreinen.

Naast de grote bouwmarkten waar alles te koop is zijn er ook nog veel ijzerwaren winkels of zogenaamde “ferreterías” die meestal in de dorpen en/of steden te vinden zijn en kleiner van opzet zijn. Bij de ferreterías kun je terecht voor de kleinere doe-het-zelf spullen en bijvoorbeeld het laten maken van sleutels, naambordjes en vele andere zaken.

Mega Chinos

Dit zijn vaak op industrieterreinen of commerciële winkelgebieden grote winkels wat gezien kan worden als low cost winkels waarbij de spullen veelal uit China komen en waar het personeel ook Chinees is. In deze winkels is werkelijk alles te vinden wat je maar zoekt en meestal goedkoper dan in de hieronder aangekaarte bouwmarkten of hierboven vermelde ferreterías. Let echter wel op dat de artikelen die in deze winkels verkocht worden vaak (maar niet altijd) van mindere kwaliteit zijn.

Leroy Merlin

De Leroy Merlin is een Franse keten van bouwmarkten die in meerdere landen waaronder Spanje handelt in doe-het-zelf en tuinartikelen. De keten is onderdeel van moederbedrijf Group ADEO en werd weliswaar al opgericht in 1923 maar gaat sinds 1960 door het leven als Leroy Merlin.

De eerste winkel in Spanje werd in 1989 geopend in de plaats Leganés nabij Madrid wat voor de Franse keten toen de eerste internationale uitbreiding was. Sindsdien is het aantal bouwmarkten in Spanje gestegen naar 63 winkels in onder andere Andalusië (14), Valencia (11), Madrid (10), Catalonië (6), Canarische Eilanden (4), Baskenland (4), Balearen (4) en diverse andere regio’s. Bezoek de website voor meer informatie.

Bauhaus

De Duitse keten Bauhaus is net zoals de Franse Leroy Merlin een bouwmarkt gespecialiseerd in doe-het-zelf en tuinartikelen. De winkel werd in 1960 in Mannheim Duitsland opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een keten van meer dan 250 winkels in 18 landen met meer dan 17.000 werknemers.

Bauhaus kwam in 1990 naar Spanje waar op dit moment 10 winkels te vinden zijn, te weten in Barcelona, Gavá, Girona, Tarragona, Madrid, Madrid-Alcorcón, Mallorca, Málaga, Valencia-Paterna, Zaragoza en binnenkort de elfde vestiging in Valencia-Alfafar. Bezoek de website voor meer informatie.

Brico Depot

De Brico Depot is van oorsprong een Engelse doe-het-zelf winkel die sinds enkele jaren ook in Spanje te vinden is. Verwar de Brico Depot niet met Brico wat een Belgische bouwmarkt is en niets met het in Spanje te vinden Brico Depot te maken heeft. De Brico Depot wordt in Spanje een beetje gezien als de low-cost bouwmarkt met veel goedkope aanbiedingen die vaak voor bepaalde tijd in de verkoop worden gedaan met vaak een beperkt aantal artikelen.

Er zijn in Spanje inmiddels alweer 29 bouwmarkten te vinden in onder andere Andalusië (5), Catalonië (4), Madrid (4), Valencia (4), Balearen (1), Galicië (2) en in diverse andere plaatsen. Bezoek de website voor meer informatie.

Bricor

Het doe-het-zelf centrum Bricor is onderdeel van het Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Deze bouwmarkt heeft diverse eigen winkels verdeeld door Spanje maar het merendeel is te vinden in of nabij de El Corte Inglés warenhuizen die gelegen zijn in Spanje en enkele in Portugal.

Het aanbod van artikelen is minder dan bij bijvoorbeeld Bauhaus of Leroy Merlin maar de Bricor verkoopt alleen echte internationaal bekende merken en weinig eigen merken wat iets zegt over de kwaliteit. Bezoek de website voor meer informatie.

Aki Bricolaje

De Aki Bricolaje bouwmarkt is onderdeel van dezelfde groep als Leroy Merlin maar kwam in het jaar 1988 als Belgische winkel (onderdeel van GIB) naar Spanje met een eerste winkel in Barcelona.

Op dit moment heeft Aki Bricolaje 38 winkels die overal verspreid in Spanje te vinden zijn en waar in totaal meer dan 1.200 Spanjaarden (waarvan 50% vrouwen) werken. Bezoek de website voor meer informatie.

Bricomart

De Bricomart is een doe-het-zelf winkel die weliswaar niet zo bekend is als de grote broers Leroy Merlin en Aki Bricolaje maar wel onderdeel uitmaakt van de Franse keten. Op dit moment heeft Bricomart 19 winkels in Spanje en zijn er plannen voor nieuwe bouwmarkten. Bezoek de website voor meer informatie.

Scroll naar boven