De Zara winkels uit Spanje

De Zara winkels uit Spanje
Beeld: Wikimedia

Zara is een Spaanse kledingketen en onderdeel van de Spaanse modegigant Inditex. Het concern verkoopt wereldwijd kleding en modeaccessoires. Zara bestaat sinds 1975 en werd opgericht door de Spanjaard Amancio Ortega Gaona, de rijkste man van Spanje en een van de rijkste personen ter wereld.

In 1963 begon Ortega met zijn eerste atelier genaamd Confecciones Goa (zijn initialen in omgekeerde volgorde), een textielfabriek voor groothandelaren. Toen in 1975 een Duitse retailer plotseling een grote order annuleerde, besloot Ortega uit pure nood een winkel in La Coruña in Galicië te openen om alsnog van de producten af te komen.

Naam

Met de naam “Zorba” in zijn hoofd toog Ortega naar het Registro de Patentes y Marcas (het patenten- en merkenregister), waar hij ontdekte dat de naam al vergeven was. Hij speelde een paar minuten met de letters en besloot dat het dan maar “Zara” moest worden, dat klonk ook goed, niet wetende dat hij hiermee aan het begin stond van een ongekend geslaagd zakelijk fenomeen. De eerste Zara was een feit.

Variëteit

Vanaf het begin liet eigenaar Ortega al zijn textielproducten in vijf à zes kleuren en in vijf tot zeven maten produceren, zodat hij direct een brede doelgroep wist te bekoren. Later, na de oprichting van Inditex in 1985, dat sindsdien alle activiteiten van de groep controleert, besloot Ortega dat hij niet ontkwam aan enige productdifferentiatie door andere kledingmerken te beginnen of op te kopen.

Inmiddels bestaat Inditex niet meer alleen uit de Zara winkels maar ook Pull & Bear, Bershka, Zara Home en Oysho. De ketens Massimo Dutti en Stradivarius horen bij de Spaanse modegigant.

Strategie

De strategie van Zara baseert zich op het zogenoemde fast-fashion concept. Het snel creëren van nieuwe mode en zo snel mogelijk in de winkels te hangen. Op jaarbasis brengt Zara om en nabij de 16.000 nieuwe designs op de markt.

Aantal winkels

Uit cijfers van 2017 blijkt dat Inditex wereldwijd ongeveer 7.300 winkels heeft en bijna elke week komt er wel een nieuwe winkel bij ergens op de wereld. De meeste winkels zijn te vinden in Spanje met 1.787 gevolgd door China met 620 en Rusland met 541 winkels.

In modeland Italië zijn 377 Inditex winkels te vinden gevolgd door Mexico met 360, Portugal met 337 en Frankrijk met 296 winkels. Nederland heeft ongeveer 40 winkels terwijl er in België 82 winkels te vinden zijn.

Het merendeel van deze winkels zijn van het merk Zara (2.067) gevolgd door Bershka (1.081), Stradivarius (994), Pull&Bear (973), Massimo Dutti (765), Oysho (636), Zara Home (552), Zara Kids (146) en Uterqüe (78).

Scroll naar boven