De SPAR supermarkt in Spanje

De SPAR supermarkt in Spanje
Beeld: Spar Gelida / Spar.es

Alweer bijna 60 jaar kopen veel Spanjaarden dagelijks hun boodschappen bij de buurtsuper van de SPAR, een van oorsprong Nederlandse supermarktketen die alweer sinds 1959 in Spanje actief is. Sinds dat jaar is de SPAR begonnen met een uitbreiding waarmee het aantal supermarkten in Spanje het aantal filialen in eigen land ver achter zich laat. Er zijn op dit moment 275 winkels in Nederland maar in Spanje zijn er alweer 1.146 supermarkten en komen er elk jaar tientallen winkels bij.

In het jaar 1959 landde de SPAR in Spanje en begon de Nederlandse supermarktketen langzaam met een expansie door heel het land. Na bijna 60 jaar zijn er inmiddels 1.146 winkels te vinden in Spanje waarmee het land op de vierde plaats staat wat betreft aantallen supermarkten na Groot Brittannië met 2.417 winkels, Oostenrijk met 1.556 winkels en Italië met 1.479 supermarkten.

Spanje

SPAR España werkt in Spanje volgens het concept van eigen winkels en franchise winkels waarvan er inmiddels meer dan 700 zijn in Spanje. Iedereen heeft het altijd over de Spaanse keten Mercadona met meer dan 1.600 eigen supermarkten en over de Duitse ketens Aldi en Lidl maar de meeste mensen vergeten dan de SPAR, weliswaar niet de bekendste supermarktketen van Spanje maar wel een van die ketens die overal te vinden is met kleinere winkels met een uitgebreid aanbod van merkproducten.

Oprichting

De SPAR werd in 1932 in Zegwaart door Adriaan van Well opgericht. Over het algemeen zegt men dat het woord SPAR een afkorting is van het motto “Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig”, in dat geval inclusief het lidwoord De Spar. Anderen zeggen echter dat de naam willekeurig is gekozen omdat de oprichter een sparreboom had getekend op de notulen van de oprichtingsvergadering, iets wat ook later in het bedrijfslogo is gebruikt.

Hoe dan ook, als SPAR begon de supermarktketen met een uitbreiding van winkels door Nederland sinds 1932 en vanaf 1947 ook in België gevolgd door Duitsland in 1953, Denemarken in 1954, Oostenrijk in 1954, Frankrijk in 1955, Groot Brittannië in 1956 gevolgd door Spanje en Italië in 1959 waarna nog vele andere landen volgden.

Scroll naar boven