De CASA winkels in Spanje

De Belgische winkelketen CASA in Spanje
Beeld: Casa

Ondanks de naam ‘CASA’ wat huis betekent in het Spaans is deze winkelketen met decoratieve en huishoudelijke artikelen alsmede huishoudtextiel en tuin- en interieurmeubelen van oorsprong niet Spaans. CASA is een winkelketen met wereldwijd meer dan 450 winkels waarvan er 63 in Spanje te vinden zijn.

Van oorsprong is CASA een Belgisch bedrijf met hoofdzetel in Itegem (Heist-op-den-Berg) en opgericht door Karel Govaerts als gevolg van het in 1925 opgerichte bedrijf Fort dat zich in het begin vooral op de handel in zuivelproducten toespitste.

Later werd het assortiment uitgebreid met voedingswaren van het merk Fort, waarvan de bekendste de Fort-koffie was. Bij de aankoop van de Fort-producten kregen de klanten spaarzegels die ze nadien konden omruilen tegen geschenken uit de Fort-catalogi. 

Na de dood van Karel Govaerts in 1962 namen de dochter en haar man het bedrijf over. In 1971 verbood de Belgische wetgever het aanbieden van spaarzegels bij voedingsproducten waarna de winkelketen CASA werd geboren.

In 1975 opende de eerste winkel onder de naam CASA in Ottignies, provincie Waals-Brabant in België. Na een periode van geleidelijke groei werd CASA in 1988 overgenomen door de Blokker Holding. 

De Belgische winkelketen CASA in Spanje
Casa

Deze overname betekende de start van de nationale en internationale expansie, eerst in België en Luxemburg en daarna volgden Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland en sinds 2008 ook Italië, Oostenrijk, Aruba en Marokko. Sinds eind 2016 maakt CASA geen deel meer uit van de Blokker Holding.

De meeste winkels van CASA zijn te vinden in Frankrijk met 199 (2018) wat veel meer is dan de 71 winkels in België of 92 winkels in Italië. In Spanje heeft de CASA (in 2019) 63 winkels die verdeeld over heel Spanje te vinden zijn. CASA is al meer dan 30 jaar aanwezig in Spanje waarbij de winkelformule en artikelen populair zijn in Spanje.

Voor 2018 had CASA geen winkels in Nederland maar sinds dat jaar is CASA begonnen zo’n 110 winkels om te bouwen van Xenos-winkels naar CASA-winkels.

Scroll naar boven