Afvalscheiding en afval in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Eenieder die woont in Spanje weet dat het afval scheiden, het zwerfafval en het milieu over het algemeen niet de hoogste prioriteit heeft bij de Spanjaarden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet over nagedacht wordt en dat veel huishoudens wél aan afvalscheiding doen maar het niveau van bijvoorbeeld Nederland is nog niet bereikt. Toch wordt er vanuit de overheid veel aan gedaan om het afval scheiden te bevorderen en dus wordt het tijd om alles eens te onderzoeken.

Om iets meer te kunnen begrijpen over de verschillende kleuren containers en wat daar nu precies in moet volgt nu een uitleg. Voor meer informatie (in het Spaans) kun je naar deze website gaan.

Gele container

WEL / De gele containers zijn voor plastic, dat wil zeggen lege frisdrank- en waterflessen, plastic verpakkingen van schoonmaakspullen en persoonlijke hygiëne, verpakkingen van yoghurt, melk, groente en fruit etc, lege flessen van ketchup, mayonaise etc, plastic zakken, zakken van chips, nootjes etc, plastic blikjes etc.

Daarnaast mogen ook de ijzeren verpakkingen van bijvoorbeeld blikjes zoals bier en fris maar ook van vis, soep, in blik verpakte groente etc. in de gele containers. Als laatste groep mogen ook de (tetra) brik pakken in de gele container gedaan worden zoals van fruitdranken, melk, wijn, water, tomaat, slagroom, soep, toetjes, gazpacho etc.

NIET / Wat niet in de gele containers gedaan moet worden zijn CD’s, kleding en schoenen, pannen, bestek en alles van plastic wat geen verpakking is. Ook mogen er geen plastic elektronische apparaten of plastic speelgoed in de gele containers.

Wat ook niet juist is in de gele containers zijn lege spuitbussen, aanstekers, lijmtubes, baby flessen, lampen, pennen, tandenborstels, kammen, videobanden, sokken, spaanse moppen etc. Ook al zit daar soms plastic aan of in verwerkt, dit afval moet OF in de normale grijze containers bij al het andere afval OF wat nog beter is, gebracht worden naar een milieupark.

Blauwe container

WEL / papier, karton, reclamefolders, kranten, kartonnen dozen van koekjes, muesli, cornflakes etc, eierdoosjes van karton, tijdschriften, schriften (zonder ijzeren ring draad), sigarettenpakjes (zonder het plastic), enveloppen (zonder raam, met plastic raam moeten in gele container), boekjes, kadopapier, suikerzakjes en papieren tassen en zakken.

NIET / (tetra) brik (die moeten in de gele containers want van binnen zit er plastic en aluminiumfolie in verwerkt), geplastificeerd papier of karton, pizzadozen waar vet op zit (deze moeten in de grijze containers), servetten, wc papier, vies en vet papier en karton (moet in grijze containers). Over het algemeen mag papier/karton waar vetvlekken op zitten niet in de papiercontainers vanwege het verwerkingsproces en eventuele besmetting van ander papier.

Groene container

WEL / flessen van glas zoals wijn, frisdrank, bier, mosto, sidra, sappen, soep en potten van glas zoals appelmoes, fruit in glas, jam, cosmetica, parfum. BELANGRIJK deze potten en flessen moeten zonder dop of deksel in de groene container gedaan worden. Is de dop of deksel van plastic of metaal dan moet dat in de gele container, is het van kurk dan moet het in de bruine/oranje container, is het een ander materiaal dan moet het in de grijze container.

NIET / deksels en doppen van de flessen en potten (zie hierboven), volle flessen en potten (ook niet half vol of met een klein beetje erin), glas waar plastic of metaal in verwerkt zit (dat moet in de grijze container). Bij enige twijfel mag het afval in de grijze container gedaan worden.

Bruine/oranje container

WEL / al het organisch afval zoals etensresten, groente- en fruitafval, hondenpoep (tenzij het in een zakje zit dan moet het in de grijze container)

NIET / organisch afval in plastic zakken tenzij deze zakken niet van plastic maar van organisch materiaal gemaakt zijn.

Grijze container

WEL / alles wat niet in de bovenstaande bruine/oranje, groene, blauwe, gele containers gedaan kan en mag worden moet in de zogenaamde grijze container gedaan worden. Meestal staan er niet één maar twee van deze containers aangezien het merendeel van het afval in deze containers moet. Bij eventuele twijfels over in welke containers afval gedaan moet worden, kun je het beste altijd de grijze container gebruiken.

NIET / alles wat in principe goed is voor de blauwe, groene, gele en bruine/oranje containers zoals hierboven omschreven. Daarnaast zijn de grijze containers ook niet geschikt voor olijfolie en zonnebloemolie afval, batterijen, elektronische apparatuur, mobiele telefoons etc. Deze dienen naar een milieupark of “punto limpio” gebracht worden. In de supermarkten vind je in Spanje vaak bakken of zuilen waar batterijen in gedaan kunnen worden.

Tuinafval containers

Op veel plaatsen in het land (maar niet overal) staan naast de gele, blauwe, groene en grijze containers ook vaak open containers waar tuinafval in gedaan kan worden. Deze containers zijn bedoeld voor de huishoudens en niet voor de hoveniersbedrijven. Helaas maken deze wel vaak gebruik van deze containers omdat ze te laks zijn om naar een verzamelpunt te rijden.

WEL / al het mogelijke tuinafval zoals planten, bloemen, bomen, takken, bladeren, gras, compost, etc.

NIET / tafels, stoelen, meubels van hout, bloembakken, potten etc.

Milieuparken

Bijna overal zijn milieuparken ofwel “puntos limpios” of “ecoparques” te vinden. Dit zijn verzamelplaatsen van al het afval wat niet in de normale containers kan en mag gedaan worden. Hierbij gaat het om elektronische apparatuur, batterijen, oliën, meubels, groot afval, gevaarlijke producten, ijskasten, wasmachines etc.

Deze parken liggen doorgaans in elke gemeente of daar in de buurt. Helaas is niet iedereen bereid om naar zo’n punto limpio of ecoparque te rijden en helaas zijn deze ook niet altijd open. Mocht een milieupark beperkte openingstijden hebben dan zie je vaak dat het afval voor de poort gezet wordt, in plaats van nogmaals terugrijden. In de ergste gevallen wordt het in de natuur gedumpt.

Zwerfafval

Helaas zie je veel, te veel in Spanje. Zwerfafval is afval wat, zoals de naam al aangeeft rondzwerft ofwel gewoon op straat of in de natuur ligt. Het begint eigenlijk al klein met sigarettenpeuken en zonnebloempitten (die men in Spanje nog wel eens op straat eet en dan de pitten op de grond gooit of laat vallen), blikjes, plastic verpakkingen etc. Het kan echter ook veel groter door het afval simpelweg en zonder enige schaamte in de natuur te gooien langs de paden en wegen. Dat kunnen hele karren vol zijn met tegels, bouwafval, tuinafval etc.

Scroll naar boven