Wat is de IVA in Spanje

Wat is de IVA in Spanje
Beeld: Freepik

De Impuesto sobre el valor añadido (IVA) is de Belasting over de toegevoegde waarde (BTW). De IVA is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten en/of diensten. De belasting wordt geheven op de verkoopprijs van een product in elke stap van het productie- of distributieproces (bronbelasting).

Uiteindelijk wordt de btw betaald door de consument maar dient de ondernemer dat in ontvangst te nemen en over te dragen aan de overheid.

Belasting op omzet of toegevoegde waarde wordt toegepast in 136 landen, waaronder de meeste Europese landen. De IVA werd in Spanje op 2 augustus 1985 ingevoerd en is in 1986 van kracht geworden om daarna geleidelijk steeds hoger geworden. Uitzondering daarop zijn de Canarische Eilanden.

Percentages

Spanje kent drie verschillende percentages (dit in tegenstelling tot de meeste andere EU-landen, tot ergernis van Brussel). Het “tipo general”, het “tipo reducido” en het “tipo superreducido”.

Het algemeen IVA tarief ofwel [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]“tipo general”[/su_highlight] van 21% geldt voor de meeste goederen en diensten.

Het gereduceerde IVA tarief ofwel [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]“tipo reducido”[/su_highlight] van 10% wordt onder andere toegepast op water, etenswaren, apotheken, dierenspeciaalzaken, woningen, garages, transport van reizigers en het toerisme.

Het super gereduceerde IVA tarief ofwel [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]“tipo superreducido”[/su_highlight] van 4% is van toepassing op basisproducten zoals brood, eieren, kaas, melk, kranten en alles wat met handicap te maken heeft, etc.

Evolutie IVA

In 1986 was het percentage (tipo general) 12% iets wat in 1992 eerst steeg naar 13% en daarna in datzelfde jaar naar 15%. In deze eerste jaren was er ook een gereduceerd (tipo reducido) tarief van 6%. In 1993 bleef het IVA percentage general (15%) en reducido (6%) gelijk maar kreeg Spanje er een super gereduceerd (tipo superreducido) percentage bij van 3%.

In 1995 steeg het percentage naar 16%, het reducido naar 7% en het superreducido naar 4%. In 2010 werd het IVA percentage (mede vanwege de economische crisis) verhoogd naar 18%, het reducido naar 8% en bleef het superreducido hetzelfde met 4%.

In 2012 toen de Partido Popular (PP) aan de macht kwam werd de IVA verhoogd naar 21%, het reducido naar 10% en bleef opnieuw het superreducido hetzelfde met 4%.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben echter een IVA percentage van 7% (in plaats van 21%), een gereduceerd percentage van 3% en zelfs 0% voor diverse producten en diensten.

Scroll naar boven