Wat is de ITV in Spanje

ITV
Beeld: ITV

De ITV is de afkorting van Inspección Técnica de Vehículos wat staat voor de Spaanse versie van de verplichte en periodieke technische controle van gemotoriseerde voertuigen zoals de APK in Nederland en de Autokeuring in België.

De ITV voor alle gemotoriseerde voertuigen in Spanje is verplicht en het bewijs daarvan dient altijd duidelijk zichtbaar te zijn op de voorruit, in het geval van voertuigen met een ruit, of op de vooras, van bijvoorbeeld scooters en motors.

Mocht de politie controleren dan kijkt men als eerste naar de ruit/vooras en de sticker die voor elk jaar een andere kleur heeft en daarnaast het jaar en maand aangegeven staan. Voldoe je niet aan de ITV of is deze verlopen dan kun je flinke boetes verwachten.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar.

Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan.

Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Heb je een voertuig hebben met een Nederlands kenteken en wil je die in Spanje laten keuren, dan kan dat met speciale toestemming van de RDW. Deze ITV keuring kan o.a. plaatsvinden in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en in Sevilla.

Scroll naar boven