Vuurwapens en de wapenwet in Spanje

Vuurwapens en de wapenwet in Spanje
Beeld: 123rf

Spanje is een land met een van de laagste verhoudingen van wapenbezit met slechts 7,5 wapens per 100 inwoners. Dat is ver weg van de 120 wapens per 100 inwoners in de Verenigde Staten maar ook de 19 wapens per 100 inwoners in Frankrijk en Duitsland. Daarnaast is er onder de Spaanse bevolking blijkbaar ook geen behoefte om wapens thuis te hebben.

Spanje is een land waar weinig wapens zijn en waarbij de wapens die er wel zijn hoofdzakelijk gebruikt worden voor specifieke doeleinden zoals de jacht of sport. De maatschappij heeft geen behoefte aan wapens in Spanje en die wapens die er wel zijn, zijn goed gecontroleerd aldus de woordvoerder van de Real Federación Española de Caza (nationale bond van jagers).

Volgens de gegevens van de Guardia Civil staan er in Spanje 2.964.770 wapens geregistreerd bij particulieren. Deze zijn verdeeld over 1.569.602 licenties dus met andere woorden er zijn licentiehouders die meerdere wapens hebben. Het merendeel van deze wapens is in bezit van jagers (1,4 miljoen licenties type D en E) en sportschutters (35.000 type F).

De nationale bond van jagers zegt dat het niet eenvoudig is om een wapenlicentie te krijgen in Spanje en zo hoort dat ook te zijn. Het dragen en gebruik van een wapen brengt veel risico’s met zich mee. Jagers zijn zich erg bewust van dit gevaar en men weet dat een geladen wapen te snel per ongeluk af kan gaan met dramatische gevolgen.

Gecontroleerd

Jagers vinden echter dat de Guardia Civil teveel controleert en veel te streng is. Men baseert zich op een verordening uit 1993 die in 2011 gewijzigd werd maar er zijn volgens de jagers te veel verplichtingen.

Zo vindt men dat er een einde moet komen aan de beperking van vijf jachtgeweren per licentie. Daarnaast is de Guardia Civil erg streng want met een discussie in het verkeer, een vechtpartij in een bar of een aanklacht vanwege huiselijk geweld wordt een wapenlicentie al afgenomen.

Zelfverdediging

De meest controversiële wapens zijn die binnen type B vallen en bedoeld zijn voor o.a. de zelfverdediging. In 2018 waren er van dit type 8.459 particuliere licenties in heel Spanje maar slechts 8.000 wapens die binnen dit type (pistolen en revolvers) vallen. Dit type wapen is de enige die men op straat mee mag nemen indien men over de juiste licentie beschikt, iets dat veel gebeurd bij beroepen die een risico met zich meebrengen.

Volgens de nationale bond van jagers is de controle en het verharden van de regels goed maar een verbod op wapens is niet goed. Een wapen kan gezien worden als een krachtmeting want op deze manier kan een vrouw of ouder iemand zich verdedigen tegen iemand van 100 kilo.

Een wapen kan voor een goede zelfverdediging zorgen maar het probleem op dit moment zijn de wetten want het mag niet zo zijn dat als iemand jou aanvalt in je eigen woning, je een wapen gebruikt om jezelf en jouw familie te beschermen en dan wellicht voor 20 jaar de gevangenis in kan gaan voor moord aldus de Asociación Nacional del Arma (ANARMA).

Het Spaanse Wetboek van Strafrecht erkent zelfverdediging als ‘vrijstelling van strafrechtelijke aansprakelijkheid’ afhankelijk van de omstandigheden. De verdediging dient echter proportioneel te zijn en iemand die zonder wapen een huis binnenkomt mag niet zomaar neer worden geschoten.

Type wapens

Op de website van de Guardia Civil staat meer tekst en uitleg over vuurwapens in Spanje waarbij deze onderverdeeld worden in verschillende types en categorieën:

  • Type A is voor o.a. het leger en politie
  • Type B is voor pistolen en revolvers en voor o.a. particulieren
  • Type C is voor o.a. veiligheidspersoneel
  • Type D is voor de grote jacht
  • Type E voor de kleine jacht
  • Type F voor de sport

Type B wapens

Binnen de Type B bevinden zich de vuurwapens in categorie 1 wat korte vuurwapens zijn inclusief pistolen en revolvers. Het zijn met name deze wapens die gebruikt worden voor de zelfverdediging.

De licentie voor deze vuurwapens mag alleen uit worden gegeven aan Spanjaarden en buitenlanders met een residentie in Spanje die ouder zijn dan 18 jaar. Bij de aanvraag dient de aanvrager aan te geven waarom men een wapen wil hebben en dienen alle nodige documenten te worden ingeleverd. Alleen aangeven dat het voor zelfverdediging is, is voor de Guardia Civil geen reden genoeg om een licentie af te geven voor vuurwapens Type B.

Licenties voor Type B vuurwapens hebben een geldigheid van 3 jaar en worden niet automatisch verlengd. Wanneer een licentie bijna verloopt kan men een nieuwe licentie aanvragen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Guardia Civil.

Scroll naar boven