Rijbewijs categorieën in Spanje

Rijbewijs categorieën in Spanje
Beeld: Pixabay

De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) is de verantwoordelijke voor alles wat betreft rijbewijzen en verkeersregels. In Spanje bestaan net zoals in andere landen verschillende typen of categorieën rijbewijzen zoals voor scooters, auto’s, vrachtwagens en speciale rijbewijzen.

In Spanje is de minimumleeftijd voor het halen van een rijbewijs (permiso de conducir) 18 jaar behalve bij het rijbewijs AM (15 jaar) en A1 (16 jaar). Daarnaast zijn er rijbewijzen die alleen mogelijk zi8jn vanaf 21 jaar en 24 jaar. De verschillende typen en meer informatie (in het Spaans) is terug te vinden op de website van de DGT.

AM

Bromfietsen met twee of drie wielen (brommer, scooter) en lichte vierwielers (brommobiel). In Nederland geldt dit rijbewijs ook voor de snorfiets (zonder helm) maar dit type bestaat in Spanje niet.  De minimumleeftijd is vijftien jaar oud.

A1

Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

A2

Motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (middelzware motor). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

A

Motorfietsen en driewielers met onbeperkt vermogen (zware motor). De minimumleeftijd is twintig jaar oud.

B

  • Auto’s met een maximaal toegestane massa van maximaal 3.500 kilo die zijn ontworpen voor het vervoer van niet meer dan acht passagiers + de bestuurder. (vanaf 1 juli 2019 verandert het gewicht dus).
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger of caravan van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) met een maximale totale massa van 4.250 kilo.
  • Driewielers (triciclos) en vierwielers (cuatriciclos).
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

B+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger van minder dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1

Voertuigen (vrachtwagens en campers) die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo tot maximaal 7.500 kilo. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1+E

  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type B en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C

Voertuigen die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

C+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal zestien passagiers + bestuurder met een maximale lengte van maximaal acht meter. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan acht passagiers + de bestuurder. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

D+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

LVA (Licencia para Vehículos Agrícolas)

Speciaal rijbewijs (licentie) voor het rijden met agrarische voertuigen die niet harder kunnen rijden dan 45 km/uur en niet breder zijn dan normale voertuigen. In het Nederlands heet dit type ‘trekkerrijbewijs T’ voor land- en bosbouwtrekkers (LBT). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

Agrarische voertuigen die harder dan 45 km/uur rijden en breder zijn dan normale voertuigen kunnen alleen gereden worden door houders van een rijbewijs B. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

Scroll naar boven