Regels voor het vliegen met een drone in Spanje

Regels voor het vliegen met een drone in Spanje
Beeld: 123rf

Moet ik een licentie hebben om met een drone te vliegen in Spanje? Mag ik overal met mijn drone vliegen? Als ik over mijn woonplaats vlieg met mijn drone mag dat dan? Drones, je ziet ze ook in Spanje steeds meer maar de regelgeving omtrent het gebruik van een drone is voor veel gebruikers vaag of zelfs onbekend.

Eind 2014 plaatste de regering in het staatsbulletin (BOE) een artikel met daarin enkele regels over het gebruik van een drone in Spanje. Deze zijn eind 2017 aangepast. In artikel 50 wordt er verwezen naar “aeronaves civiles pilotadas por control remoto” oftewel vliegende objecten die bestuurd worden door een bediening. Dat slaat dus ook op drones van minder dan 25 kilo.

Is jouw drone zwaarder dan moet men een licentie hebben om met de drone te vliegen aangezien men er vanuit gaat dat deze drone dan voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

Bij het gebruik van drones zijn enkele regels waar men zich volgens de AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) aan moet houden:

1- Er mag niet gevlogen worden met drones boven steden of bij plaatsen waar veel mensen in de openlucht bij elkaar komen. Dat kunnen dus parken, stranden, voetbalvelden, manifestaties, feesten, concerten etc. zijn. Op dit moment mogen drones niet gebruikt worden om opnames te maken behalve als men een licentie heeft en beschikt over de juiste papieren.

2- Drones mogen gedurende de avonduren niet gebruikt worden. De reden daarvoor is dat er minder zicht is en dat gevaarlijk is.

3- Binnen een cirkel van 8 kilometer rondom een vliegveld mag niet met een drone gevlogen worden. Logischerwijze heeft dat met de veiligheid te maken. Het gebruik van drones mag ook niet bij plaatsen waar helikopters stijgen en landen, waar parapente plaatsvindt of waar met zweefvliegtuigen gevlogen wordt.

4- Er is een hoogtelimiet van 120 meter verbonden aan het vliegen met drones. De reden daarvoor is omdat er vanaf 150 meter hoogte gevlogen kan worden met vliegtuigen en er een bepaalde veiligheidszone gerespecteerd moet worden.

5- Een drone mag niet verder dan 500 meter van degene die het apparaat bestuurd verwijderd zijn. De bestuurder moet altijd visueel contact hebben met zijn drone om ongelukken te voorkomen.

6- Drones hoeven vooralsnog geen identiteit bewijzen of nummers te hebben waarmee men de eigenaar van een drone kan achterhalen. Mocht een drone echter professioneel gebruikt worden dan dient men dat wel te hebben en daarnaast te beschikken over een speciaal vliegbrevet.

De bovenstaande regels zijn de basisregels die na te lezen zijn in het staatsbulletin. Een drone voor privé gebruik als hobby is geen enkel probleem zolang men zich maar houdt aan de regels en de veiligheid nooit in gevaar kan komen. Maak je echter niet goed gebruik van een drone en houdt je je niet aan de regels, dan kan de bestuurder boetes krijgen tot wel 225.000 euro.

Nu er blijkbaar steeds meer drones bij komen aangezien ze goedkoper en beter worden, is de kans echter groot dat deze regels aangepast zullen worden in de toekomst. Dit kan ook inhouden dat men speciale vliegbrevetten moet gaan halen om drones te besturen.

Scroll naar boven