Netflix gebruiken in Spanje

Netflix gebruiken in Spanje
Beeld: Freepik

Stel je bent of gaat op vakantie en wilt toch zo af en toe naar je favoriete serie op Netflix kijken of die ene film waaraan je was begonnen afzien, dan kan dat ook in Spanje. Datzelfde geldt ook voor Spaanse Netflix gebruikers die naar Nederland of België gaan. Maar er zijn enkele zaken waar men rekening mee moet houden.

Netflix is (bijna) overal ter wereld te gebruiken maar wij concentreren ons op Spanje, Nederland en België waar de Amerikaanse online streamingdienst erg populair is. In Nederland heeft Netflix bijna 3 miljoen gebruikers, in België wordt gesproken over ruim 700.000 gebruikers terwijl dit aantal oploopt naar meer dan 8 miljoen gebruikers.

In de landen waar Netflix actief is kunnen alle gebruikers, waar ze ook wonen, gebruik maken van de series, films en ander materiaal dat Netflix aanbiedt. Maar er zijn enkele zaken waar men rekening mee moet houden.

Aanbod

Het aanbod van series, films en documentaires is over het algemeen in de meeste landen hetzelfde maar er zijn ook vaak verschillen. Zo is het mogelijk dat die ene Nederlandse serie of film niet in Spanje te zien is en die Spaanse serie of film niet in Nederland.

Het feit dat een bepaalde serie of film niet in een ander land te bekijken is heeft te maken met geo-blokkades. Netflix sluit per land overeenkomsten af over de uitzendrechten en soms komen deze niet overeen.

Sinds 1 april 2018 is de geo-blokkade binnen de EU-landen echter opgeheven maar dat houdt niet automatisch in dat alle Nederlandse Netflix series en films in Spanje te zien zijn en/of alle Spaanse films en series in Nederland of België. De nieuwe regels verplichten de aanbieder namelijk niet om het lokale aanbod van de verblijfslocatie aan te bieden aan reizigers uit andere lidstaten.

Ondertiteling

De films en series die je in eigen land bekijkt zijn in de meeste (niet alle) gevallen wel gewoon te bekijken in Spanje (of andersom) maar dat is vaak niet het geval voor de ondertiteling.

Het komt maar al te vaak voor dat de Nederlandse ondertiteling bij het kijken van een serie of film in Spanje niet aanwezig is en dat kan knap vervelend zijn voor veel mensen. Net zoals voor de uitzendrechten dient Netflix ook de rechten voor de ondertiteling aan te schaffen en dat doet men niet voor alle landen.

Een manier om toch de Nederlandse ondertiteling te hebben tijdens een vakantie of verblijf in het buitenland is om de serie of film te downloaden via de ingebouwde download optie die sinds 2016 beschikbaar is. Op die manier kun je films en series meenemen naar het buitenland en zullen de Nederlandse ondertitelingen ook te zien zijn. BELANGRIJK: zet bij het kijken van je gedownloade series en films wel het internet uit anders herkent de app van Netflix dat je in een ander land bent en kan de ondertiteling wegvallen.

Volgens diverse websites is het zo dat de Netflix Originals, dat zijn de eigen producties van Netflix, over het algemeen wel altijd alle ondertitelingsopties hebben omdat de uitzendrechten van Netflix zelf zijn.

Wil je controleren welke series en films beschikbaar zijn met Nederlandse ondertiteling dan kun je op DEZE LINK klikken. Daarvoor moet je echter wel al in het buitenland zijn.

Internet

Om Netflix te kijken in het buitenland heb je een stabiele internetverbinding nodig, behalve als men series en films heeft gedownload om deze ‘offline’ te kunnen bekijken. Gelukkig is er op de meeste plaatsen tegenwoordig gratis wifi aanwezig dus zal de internetverbinding niet zo’n probleem zijn.

Volgens de website van Netflix is een verbinding van 3mb al voldoende om series en films op lage kwaliteit (SD) te bekijken en dient men minstens 5mb te hebben voor hoge kwaliteite (HD) en 25mb voor extra hoge kwaliteit (Ultra HD)

Houdt er rekening mee dat er weliswaar geen restrictie meer is op het gebruik van mobiele internet binnen de EU maar men dient altijd rekening te houden met het aantal MB’s of GB’s dat men gecontracteerd heeft bij de mobiele telefoon provider in eigen land. Ga je over dat limiet heen dan kunnen de roamingkosten hoog oplopen.

Extra handelingen

Het gebruik van Netflix in het buitenland gaat vanzelf en de gebruiker hoeft geen extra handelingen te verrichten. Zo hoef je dus niets aan te passen of in te stellen voor vertrek naar een ander land en kunnen gebruikers met dezelfde inloggegevens zonder problemen de smartphone apps of website van Netflix gebruiken.

Scroll naar boven