Motorrijtuigenbelasting in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Over het algemeen is bekend dat men in Spanje in vergelijking met landen als Nederland en België veel minder wegenbelasting betaald. De Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM) is een gemeentebelasting die de gemeente verplicht aan alle auto eigenaren jaarlijks moet afrekenen. Aangezien het hier om een lokale belasting gaat zijn er grote verschillen per gemeente te vinden in Spanje.

De Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM) ofwel Gemeentelijke belasting van voertuigen van mechanische tractie werd meer dan 30 jaar geleden gecreëerd en genereert jaarlijks een omzet van meer dan 2 miljard euro voor de gemeenten in Spanje.

Er zijn verschillende belastingtarieven te vinden in Spanje maar deze gelden voor alle gemotoriseerde voertuigen die gebruik maken van de openbare weg zoals personenauto’s, bussen, vrachtwagens, tractoren, aanhangwagens, bromfietsen en motorfietsen. Deze belasting wordt jaarlijks door de gemeente geïnd.

Tarieven

De onderstaande tarieven zijn de minimum tarieven die gelden in heel Spanje (behalve Melilla en Ceuta waar men kortingen heeft) die jaarlijks betaald moeten worden per personenauto en afhankelijk zijn van de fiscale paardenkracht (in het Spaans caballos fiscales of CVF) of motorvermogen wat berekend wordt via een ingewikkelde wiskundig formule.

  • Minder dan 8 fiscale PK = 12,62 euro
  • Tussen de 8 en 11,99 fiscale PK = 34,08 euro
  • Tussen de 12 en 15,99 fiscale PK = 71,94 euro
  • Tussen de 16 en 19,99 fiscale PK = 89,61 euro
  • Vanaf 20 en meer fiscale PK = 112,00 euro

Naast de fiscale PK wordt er echter ook gekeken naar de gemeente waar men het voertuig geregistreerd heeft staan, het type voertuig, hoe krachtig de motor is wat betreft de milieuverontreiniging waarbij schonere auto’s kortingen krijgen. Al met al is het een ingewikkelde rekensom die dus sterk afhankelijk is van de gemeente waar men woont.

Scroll naar boven