Hoe krijg je een Spaanse nationaliteit

Hoe krijg je een Spaanse nationaliteit
Beeld: 123rf

Stel je woont al geruime tijd in Spanje en je voelt je meer Spaans dan Nederlands/Belgisch maar je hebt nog steeds een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Stel je wilt daar vanaf en je wilt een Spaanse nationaliteit hebben, wat zijn dan de juiste stappen om te volgen.

Het eerste dat je moet weten is dat Spanje geen dubbele nationaliteit toelaat. In sommige gevallen zoals Zuid Amerikaanse landen en ouders die verschillende nationaliteiten is dat wel mogelijk (zoals bv. de Argentijnse en Spaans nationaliteit) maar in het geval van Nederland en België is dat niet mogelijk. 

Om de Spaanse nationaliteit te krijgen moet je dus de Nederlandse of Belgische nationaliteit opgeven om zo Spaans staatsburger te worden.

In feite is het hebben van een Spaanse nationaliteit niet nodig in Spanje want als EU-burger kun je zonder problemen leven, wonen en werken in Spanje. Maar stel dat je meer wilt of dat je wilt stemmen op jouw politieke partij, dan is het mogelijk om Spaans staatsburger te worden.

Met een NIE-nummer (Número de identificación de extranjero) en een paspoort of identiteitskaart van je thuisland (Nederland/België) kun je normaal leven in Spanje. Wil je echter een volledig DNI Identiteitsdocument (Documento nacional de identidad) zoals andere Spaanse burgers dan zijn dit de opties.

Spaans staatsburgerschap

Geboorterecht

Als je ouders Spaans zijn of zelfs maar een van hen, kom je meteen in aanmerking voor een Spaans paspoort. Evenzo, als je op Spaans grondgebied werd geboren, zelfs met niet-Spaanse ouders, mag je ook de nationaliteit krijgen.

Huwelijk

Een andere manier om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen is om met een Spanjaard/Spaanse te trouwen, maar houd er rekening mee dat alleen trouwen voor de papieren illegaal is en je kunt hard worden gestraft als men erachter komt. Trouw dus alleen met een Spanjaard/Spaanse als je een serieuze relatie hebt.

Permanente verblijfsvergunning

Als je tien jaar in Spanje hebt gewoond, met ten minste vijf jaar hiervan geregistreerd als ‘permanente bewoner’, kun je een aanvraag indienen om Spaanse staatsburger te worden. In werkelijkheid biedt dit type permanente verblijfsvergunning dezelfde voordelen als volledig burgerschap, dus denk goed na of je echt een paspoort wilt of gewoon inwoner wilt zijn. 

Het enige dat je nodig hebt, is bewijzen dat je jezelf financieel kunt onderhouden, evenals een controle van het strafregister, een paspoort uit je eigen land en dekking van je ziektekostenverzekering. Deze ondersteunende documentatie moet worden ingediend bij het plaatselijke kantoor van de burgerlijke stand (Registro Civil) samen met een ingevuld formulier in het Spaans en een vergoeding tussen 60 en 100 euro.

Scroll naar boven