skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje
Geld Pinnen In Spanje
123rf

Geld pinnen in Spanje

Binnen eurolanden waaronder Spanje kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met de normale Nederlandse en Belgische betaalpas. In principe kost dat dus niets extra en kun je overal betalen waar een Maestro of V Pay logo te vinden is. Het is echter altijd makkelijk om een creditcard mee te nemen als men naar Spanje gaat.

Betalen en pinnen is dus in principe gratis in Spanje maar vooral bij het gebruikmaken van de pinautomaat kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Banken mogen bij gebruik van buitenlandse pinpassen transactiekosten in rekening brengen als dat ook voor de eigen bewoners geldt zoals in Spanje en Duitsland.

Sinds 1 januari 2016 vragen banken transactiekosten aan de klanten wanneer ze pinnen bij een bank/pinautomaat die niet bij de eigen bank of netwerk hoort. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten.

Kosten

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Sticker

Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd wordt moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. De transactiekosten verschillen nogal bij de banken in Spanje en het is daarom lastig aan te geven wat het precies zal gaan kosten als je pint in Spanje.

Pinautomaten

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker.

Banken

Hieronder enkele populaire Spaanse banken en hun transactiekosten die ze berekenen.

Caixabank

Rekent 2 euro voor het gebruik van de pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekent.

BBVA

Rekent 1,87 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekent.

Santander

Rekent 1,85 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekent.

Banco Sabadell

Rekent 1,80 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Banco Sabadell heeft afspraken gemaakt met andere banken waarbij of wel of geen kosten worden doorberekend.

ING

Rekent 10,50 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Klanten van de ING Spanje kunnen zonder kosten pinnen bij de pinautomaten van Banca March en Banco Popular, Pastor en TargoBank. Pinnen bij Bankia en Baninter is ook gratis vanaf 90 euro.

Dit bericht heeft 17 reacties
  1. De Spaanse regering is niet blij dat de banken kosten berekenen voor het pinnen.
   Maar bankia (STAATSBANK)rekent ook 1.75 euro voor gastpinnen.

 1. Gelden deze regels enkel voor opname met een Spaanse kaart of ook voor toeristen of niet-residenten die met hun Belgische kaart geld opnemen bij een Spaanse bank?

 2. Nadat het jaren goed is gegaan zien we nu weer hoe inhalig de banken opereren. In de Europesche commissie is destijds met medewerking van Frits Bolkenstijn bepaald dat overal binnen de Eurozone zonder kosten gepind kon worden bij geld automaten. Langzaam als een sluipende killer is deze bepaling om zeep geholpen, zij (de banken) hebben de macht van de arrogantie, ze beschikken over jou geld en bepalen tegen welke kosten jij over je eigen geld mag beschikken. Het is een grof schandaal dat datzelfde Europesche parlement of commissie dit laat gebeuren. Het laat maar weer eens zien waar het dik betaalde stemvee in Brussel voor staat!

 3. Ik woon op Lanzarote en ik pin al jaren met een ING pinpas, meestal bij
  Banco Popular, maar die berekenen de laatste maanden per transactie
  1 euro 50, terwijl ik lees dat die bank geen kosten berekent.

 4. hoe is het mogelijk dat men in spanje deze kosten aanrekend. Waarom dient EUROPA nog ?? dienen de spanjaarden ook in belgie kosten te betalen wanneer zij geld gaan pinnen ???
  Mij heeft het tijdens mijn vakantie van 14 dagen in benidorm meer dan 60 € gekost. Gewoon SCHANDALIG.

 5. Net uit Spanje terug. Pinnen met ING gaat niet meet tot het maximum bedrag (€ 500,-) maar max € 250 met betaalpas en creditcard ING platinum gaat wel tot € 500 voor iedere transactie wordt € 1.75 in rekening gebracht bij Bankia en Caixa Santander..

 6. Ervaringen in november en december 2018. Ik neem geld op met mijn Rabokaart. Bij Santander betaal ik € 1.80 per opname. Bij de Caixa betaal ik niets.

 7. Vandaag bij een pinautomaat in yaiza op Lanzarote geld gepind. Dit koste 2,95 euro terwijler op de ING site staat dat er bij EER landen geen kosten worden berekend. Niet duidelijk waarom dat gebeurd. Terwijl ING een record winst heeft geboekt maar dat komt niet ten goede aan haar klanten….

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top