Geld pinnen in Spanje

Geld pinnen in Spanje
Beeld: 123rf

Binnen eurolanden waaronder Spanje kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met de normale Nederlandse en Belgische betaalpas. In principe kost dat dus niets extra en kun je overal betalen waar een Maestro of V Pay logo te vinden is. Het is echter altijd makkelijk om een creditcard mee te nemen als men naar Spanje gaat.

Betalen en pinnen is dus in principe gratis in Spanje maar vooral bij het gebruikmaken van de pinautomaat kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Banken mogen bij gebruik van buitenlandse pinpassen transactiekosten in rekening brengen als dat ook voor de eigen bewoners geldt zoals in Spanje en Duitsland.

Sinds 1 januari 2016 vragen banken transactiekosten aan de klanten wanneer ze pinnen bij een bank/pinautomaat die niet bij de eigen bank of netwerk hoort. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten.

Kosten

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Sticker

Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd wordt moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. De transactiekosten verschillen nogal bij de banken in Spanje en het is daarom lastig aan te geven wat het precies zal gaan kosten als je pint in Spanje.

Pinautomaten ATM (Let op)

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker.

Banken

Hieronder enkele populaire Spaanse banken en hun transactiekosten die ze berekenen.

Caixabank

Rekent 2 euro voor het gebruik van de pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier.

BBVA

Rekent 1,87 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier.

Santander

Rekent 1,85 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend.

Banco Sabadell

Rekent 1,80 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Banco Sabadell heeft afspraken gemaakt met andere banken waarbij of wel of geen kosten worden doorberekend.

ING

Rekent 1,50 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Klanten van de ING Spanje kunnen zonder kosten pinnen bij de pinautomaten van de ING zelf, Banca March, Banco Popular, Banco Pastor en TargoBank, Euronet en Cashzone. Pinnen bij Bankia is gratis vanaf 50 euro of meer en bij alle andere pinautomaten gratis vanaf 200 euro of meer. Bij alle andere banken worden kosten berekend, zie de lijst van banken en daarbijhorende kosten via deze link.

Scroll naar boven