skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Geld pinnen in Spanje

Geld Pinnen In Spanje
123rf

Binnen eurolanden waaronder Spanje kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met de normale Nederlandse en Belgische betaalpas. In principe kost dat dus niets extra en kun je overal betalen waar een Maestro of V Pay logo te vinden is. Het is echter altijd makkelijk om een creditcard mee te nemen als men naar Spanje gaat.

Betalen en pinnen is dus in principe gratis in Spanje maar vooral bij het gebruikmaken van de pinautomaat kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Banken mogen bij gebruik van buitenlandse pinpassen transactiekosten in rekening brengen als dat ook voor de eigen bewoners geldt zoals in Spanje en Duitsland.

Sinds 1 januari 2016 vragen banken transactiekosten aan de klanten wanneer ze pinnen bij een bank/pinautomaat die niet bij de eigen bank of netwerk hoort. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten.

Kosten

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Sticker

Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd wordt moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. De transactiekosten verschillen nogal bij de banken in Spanje en het is daarom lastig aan te geven wat het precies zal gaan kosten als je pint in Spanje.

Pinautomaten ATM (Let op)

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker.

Banken

Hieronder enkele populaire Spaanse banken en hun transactiekosten die ze berekenen.

Caixabank

Rekent 2 euro voor het gebruik van de pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier.

BBVA

Rekent 1,87 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier.

Santander

Rekent 1,85 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend.

Banco Sabadell

Rekent 1,80 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Banco Sabadell heeft afspraken gemaakt met andere banken waarbij of wel of geen kosten worden doorberekend.

ING

Rekent 1,50 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Klanten van de ING Spanje kunnen zonder kosten pinnen bij de pinautomaten van de ING zelf, Banca March, Banco Popular, Banco Pastor en TargoBank, Euronet en Cashzone. Pinnen bij Bankia is gratis vanaf 50 euro of meer en bij alle andere pinautomaten gratis vanaf 200 euro of meer. Bij alle andere banken worden kosten berekend, zie de lijst van banken en daarbijhorende kosten via deze link.

Dit bericht heeft 31 reacties
  1. De Spaanse regering is niet blij dat de banken kosten berekenen voor het pinnen.
   Maar bankia (STAATSBANK)rekent ook 1.75 euro voor gastpinnen.

 1. Gelden deze regels enkel voor opname met een Spaanse kaart of ook voor toeristen of niet-residenten die met hun Belgische kaart geld opnemen bij een Spaanse bank?

 2. Nadat het jaren goed is gegaan zien we nu weer hoe inhalig de banken opereren. In de Europesche commissie is destijds met medewerking van Frits Bolkenstijn bepaald dat overal binnen de Eurozone zonder kosten gepind kon worden bij geld automaten. Langzaam als een sluipende killer is deze bepaling om zeep geholpen, zij (de banken) hebben de macht van de arrogantie, ze beschikken over jou geld en bepalen tegen welke kosten jij over je eigen geld mag beschikken. Het is een grof schandaal dat datzelfde Europesche parlement of commissie dit laat gebeuren. Het laat maar weer eens zien waar het dik betaalde stemvee in Brussel voor staat!

 3. Ik woon op Lanzarote en ik pin al jaren met een ING pinpas, meestal bij
  Banco Popular, maar die berekenen de laatste maanden per transactie
  1 euro 50, terwijl ik lees dat die bank geen kosten berekent.

 4. hoe is het mogelijk dat men in spanje deze kosten aanrekend. Waarom dient EUROPA nog ?? dienen de spanjaarden ook in belgie kosten te betalen wanneer zij geld gaan pinnen ???
  Mij heeft het tijdens mijn vakantie van 14 dagen in benidorm meer dan 60 € gekost. Gewoon SCHANDALIG.

  1. Ook ik moest bij een ING gelieerde bank geld opnemen van mijn ING rekening en heb exact hetzelfde ervaren. Helaas begrijpen de banken nog steeds niet wat binnen Europa de norm was en wat hun ommezwaai zal betekenen voor de toekomst. Ik spreek de hoop uit dat er banken zullen gaan omvallen in de nabije toekomst want niet alleen met deze belachelijke vorm van geldonttrekking is men bezig, nee op vele fronten doet men dit. En wat doet de Europese Centrale Bank? Niets!

  2. Gisteren € 250,- gepind bij Euronet bank, kosten € 3,95 Mijn inziens schandalig hoog bedrag voor € 250,- Ik wist dit niet en ga er zeker op letten. Scheelt een hoop geld 😡😡

 5. Net uit Spanje terug. Pinnen met ING gaat niet meet tot het maximum bedrag (€ 500,-) maar max € 250 met betaalpas en creditcard ING platinum gaat wel tot € 500 voor iedere transactie wordt € 1.75 in rekening gebracht bij Bankia en Caixa Santander..

 6. Ervaringen in november en december 2018. Ik neem geld op met mijn Rabokaart. Bij Santander betaal ik € 1.80 per opname. Bij de Caixa betaal ik niets.

 7. Vandaag bij een pinautomaat in yaiza op Lanzarote geld gepind. Dit koste 2,95 euro terwijler op de ING site staat dat er bij EER landen geen kosten worden berekend. Niet duidelijk waarom dat gebeurd. Terwijl ING een record winst heeft geboekt maar dat komt niet ten goede aan haar klanten….

 8. Met mijn Ned. en Spaanse ING bank betaal ik tot op heden geen kosten bij diverse pinautomaten van de Caixa bank. Bij alle andere banken en ook hoge kosten bij ATM’s ook in Portugal. In kleinere dorpjes is vaak geen andere mogelijkheid dan de ATM. Dus grote bedragen opnemen dan zijn de kosten % lager maar de banken blijven dieven en oplichters doen zelf steeds minder en de klant betaalt.

  1. Bij ATM in Benidorm 100 euro gepind met ING pas. Terwijl ik voor de automaat sta komt er ineens een levensgroot ING logo op het scherm van de automaat. Waarschijnlijk omdat ik een betaalapp van de ING op mijn smartphone heb en de automaat dit automatisch “leest”? Zie later € 103,95 op mijn digitale afschrift. Dus plus minus 4% transactie kosten? Huh???

 9. Dit gedonder komt voort uit het feit dat Spaanse banken veel tee veel pinautomaten hebben geinvesteerd ( 5411 op 1 januari 2020), hun familielden nooit ontslaan en geen stuiver meer verdienden omdat de Spaanse bevolking reageert door zoveel mogelijk hun transacties in cash af te werken. De Spaanse ekonomie is voor meer dan 50% zwart. De feiten komen erop neer dat de bankrente bijna niets is, als je een hypotheek wilt betaal je meer dan ergens anders in Europa, en als je je geld bij een bank onderbrengt, betaal je ze tussen 2 en 4 % rente over godverd. je eigen geld. Wij zien hier het voorspel van een europese financiele crisis die zijn weerga niet krijgt. Lagarde doet niets aan het herstel van een gezonde financiele markt. De Engelsen hebben goed gekozen, die hebben daar eerdaags geen last van als de klap valt. De vetgevoerde varkerns in Brussel doen niets behalve in goedkope auto’s rijden, goeedkoop benzine te tanken enz. Het wordt een zootje.

 10. Wij moesten vorig jaar april 2019 wel extra betalen bij Banca March. Nagevraagd bij de bank in Spanje. Ze vertelde dat de ING dat geld inde……. Thuis de ING gebeld waarom ze op hun website schrijven dat ING klanten gratis kunnen pinnen bij Banca March. Antwoord ING dat geld is voor de Spaanse bank kosten voor het verwerken van de transactie. Dus met andere woorden……………mooi niet mijn schuld.

 11. Met mijn ABN AMRO pas geprobeerd €300 op te nemen bij Caixabank, Bankia en Santander en overal werd er minimaal €1,80 in rekening gebracht.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top