De Spaanse nummerborden begrijpen

De Spaanse nummerborden begrijpen
Beeld: Wikimedia

Sommige mensen maken er een hobby van, anderen willen gewoon graag weten wat de leeftijd van een auto is en weer anderen willen de leeftijd weten in verband met de aanschaf van een auto. De leeftijd of het jaar van inschrijving (año de matriculación) is te achterhalen door de Spaanse kentekenplaat of nummerbord op de juiste manier te lezen. 

De Spaanse kentekens voor motorvoertuigen bestaan sinds 1910 en zijn altijd wit met zwarte letters geweest. Aanvankelijk bestonden de kentekens uit een provinciecode gevolgd door een volgnummer van maximaal 6 cijfers.

De provinciecodes waren bijvoorbeeld A van Alicante, AL van Almería, B van Barcelona, IB of PM voor de Balearen, M van Madrid, MA van Málaga,V voor Valencia en Z van Zaragoza. Deze kentekens zijn zeldzaam geworden en ziet men niet meer zo vaak op straat.

In 2000 werd het provinciale systeem afgeschaft. Sindsdien heeft een kenteken vier cijfers en drie letters en is niet meer te zien in welke provincie een voertuig geregistreerd is. Ook is sinds 2000 de E van España en de kleuren van de Europese Unie te zien aan de linkerkant van het nummerbord (in Catalonië willen ze de E (Spanje) nog wel eens vervangen door een CA (Catalonië) maar dat is illegaal en kan beboet worden). Detail is dat de klinkers A, E, I, O, U niet worden gebruikt in de Spaanse nummerborden.

De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto
Acrhieffoto

Leeftijd

1. De eerste regel om de leeftijd van een voertuig te achterhalen is kijken naar de volgorde en combinatie van letters en cijfers om de periode te achterhalen. Deze zijn:

  • Van 1900 tot 7 september 1971: A – 123456
  • Van 8 september 1971 tot 16 september 2000: A 1234 BC
  • Van 17 september 2000 tot nu: 1234 ABC

2. In het eerste geval, dus als een kentekennummer vooraf wordt gegaan aan een provinciecode (letter) dan weet men dus dat de auto van voor 7 september 1971 is waarbij hoe lager het nummer hoe ouder de auto is. Dat geldt dan wel binnen elke provincie.

3. In het tweede geval verwijst de eerste letter ook naar de provincie maar zijn er vier nummers en twee letters te vinden. Hoe hoger deze cijfers zijn en de letters op alfabetische volgorde, hoe nieuwer een auto is. Ook dat geldt dan binnen de provincie.

4. In het derde en actuele systeem bestaat het kentekennummer uit 4 cijfers en drie letters. Daarbij geldt dezelfde regel als bij punt 2, hoe hoger de cijfers en letters hoe jonger de auto is.

5. Om het precieze jaartal en maand van een auto te weten bestaan er talloze applicaties en websites zoals deze of deze waar je een kentekennummer kunt invullen om de datum van inschrijving te achterhalen.

Scroll naar boven