De handige smartphone app in Spanje om misdrijven te melden

De handige smartphone app in Spanje om misdrijven te melden
Beeld: Alertcops

Stel je woont in Spanje maar je spreekt nog niet zo goed Spaans en je ziet dat er een misdrijf gepleegd wordt of erger nog, je bent zelf slachtoffer van een misdrijf. Op zo’n moment kun je contact opnemen met de politie door 112 te bellen maar dat kan ook door middel van de smartphone app AlertCops.

AlertCops is een smartphone app die door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken enkele jaren geleden werd gelanceerd en een rechtstreekse en snelle verbinding met de politie toestaat. Deze app is continue via de GPS functie op zoek naar de locatie waar je bent zodat de politie het mogelijke slachtoffer kan lokaliseren (dit kun je ook uitzetten).

Sinds versie 5.0 is het mogelijk om via de smartphone app direct foto’s en video’s te versturen waarna de politie zo snel mogelijk op kan treden. Dat is makkelijk als je getuige bent van een crimineel feit.

AlertCops kan ook rechtstreeks naar de gebruikers in bepaalde delen van het land indien noodzakelijk waarschuwingen sturen zodat men zich kan voorbereiden of samen kan werken met de politie.

De smartphone app heeft een speciale SOS knop die bedoeld is voor de personen die zich in een benarde positie bevinden zoals in het geval van verkrachting, aanranding of huiselijk- of partnergeweld.

Men kan de app downloaden via Google Play en via de App Store, vervolgens moet men registreren en confirmeren met een SMS. Als dit eenmaal achter de rug is en men geaccepteerd is, kan men elk misdrijf aan de overheid melden zonder dat men Spaans spreekt.

Eenmaal goed geïnstalleerd en als je alle informatie verstrekt hebt kun je via de test of ‘Alerta de prueba’ de smartphone app uitproberen. Er wordt op dat moment een tekstbericht naar de mensen achter AlertCops gestuurd en als alles goed functioneert ontvang je het bericht ‘The system can process your alerts’ of in het Spaans ‘El sistema puede procesar sus alertas’.

AlertCops kan in het Spaans gebruikt worden maar als je Spaans nog niet zo goed is ook in het Engels, Duits en Frans maar helaas geen Nederlands. Om de taal in te stellen moet je naar de drie horizontale puntjes rechtsonder in het scherm gaan en dan kijken bij ‘Mis Datos’ ofwel mijn gegevens. Daar kun je dan bij ‘idioma’ de taal kiezen.

De app is voor Android telefoons te downloaden via DEZE LINK en voor de iPhone gebruikers via DEZE LINK. Je kunt ook vanwege de veiligheid naar de website van AlertCops gaan en daar op de links voor de smartphone app stores klikken via DEZE LINK.

Scroll naar boven