Hoe weet je of iemand anders staat ingeschreven op jouw adres in Spanje?

Hoe weet je of iemand anders staat ingeschreven op jouw adres in Spanje?
Beeld: via canva.ocm

In dit artikel bekijken we hoe je kunt weten of iemand staat ingeschreven (empadronado) op jouw adres in Spanje, ook al woont diegene daar niet. We bespreken waarom het belangrijk is om te weten wie er staat ingeschreven, hoe je iemand kunt uitschrijven en wat de regels zijn rondom inschrijvingen.

Om te weten of iemand staat ingeschreven op jouw adres kun je een bewijs van inschrijving opvragen bij de gemeente. Er zijn twee documenten die je kunt opvragen:

Certificaat van inschrijving: Een certificaat van inschrijving (certificado de empadronamiento) is een officieel bewijs dat aantoont dat je op dat adres woont. Het wordt gebruikt voor officiële zaken zoals een paspoort aanvragen. Dit is een officieel document (documento oficial).

Uittreksel basisregistratie personen: Een uittreksel (volante de empadronamiento) laat zien welke personen volgens de gemeente op jouw adres wonen. Dit is dus handig om te controleren of er mensen staan ingeschreven die er niet horen te wonen. Dit is slechts een informatief document (documento informativo).

Deze documenten kun je op verschillende manieren opvragen: Persoonlijk bij de gemeente, online via de website van de gemeente, telefonisch bij de gemeente. Iedere gemeente heeft zijn eigen regels, dus check van tevoren wat de mogelijkheden zijn en welke documenten je moet laten zien om jezelf te identificeren. Vaak heb je een identiteitsbewijs nodig zoals een ID-kaart of paspoort (en in veel gevallen ook een NIE-nummer).

Waarom is het belangrijk om dit weten?

Er zijn een aantal redenen waarom het goed is om te weten wie er allemaal staat ingeschreven op jouw adres. Wanneer je weet wie er precies staat ingeschreven, voorkom je verrassingen en fraude. Niemand kan zich zomaar inschrijven zonder dat je het weet. Voor veel officiële zaken, zoals een paspoort of uitkering aanvragen, heb je een uittreksel nodig. Dan moet de inschrijving kloppen. 

Alleen ingeschreven inwoners mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met een juiste inschrijving wordt het stemrecht gewaarborgd. Kortom, een actueel bewijs van inschrijving geeft zekerheid over wie er wel en niet staat ingeschreven op jouw adres.

Stappen om iemand uit te schrijven

Wil je iemand uitschrijven die niet bij je woont? Dan zijn dit de stappen:

Aanvraag indienen

 • Maak een afspraak bij de gemeente of doe het online (met DigiD)
 • Vul het aanvraagformulier in voor uitschrijving
 • Geef aan wie je wilt uitschrijven en naar welk adres diegene verhuist

Documenten

Lever de volgende documenten in:

 • Jouw identiteitsbewijs
 • Het bewijs van inschrijving van de persoon
 • Een bewijs van diens nieuwe adres (huurcontract of koopakte)

Na controle schrijft de gemeente de persoon uit en ontvang je een bevestiging. Door deze stappen te volgen schrijf je iemand correct uit en voorkom je problemen.

Boetes voor foutieve inschrijvingen

Wanneer iemand staat ingeschreven op een adres waar diegene niet woont, kan dat leiden tot een boete. De boetes kunnen flink oplopen, dus wees altijd eerlijk en zorg dat de gegevens kloppen.

 • Ingeschreven staan zonder er te wonen: € 325
 • Iemand helpen met foutief inschrijven: € 250
 • Niet op tijd doorgeven van verhuizing: € 140

Er zijn verschillende redenen waarom de gemeente boetes kan geven:

 • Fraude met uitkering of subsidies
 • Ontduiken van belastingen
 • Geen verblijfsvergunning
Scroll naar boven