Waarom zijn er blauwe nummerborden in Spanje en andere weetjes

taxi-spanje

Nummerborden zijn een essentieel onderdeel van elk voertuig op de weg. Ze identificeren voertuigen, helpen bij handhaving en bieden nuttige informatie. Veel lezers vragen ons over de blauwe nummerborden in Spanje, wat zijn dit en om welke voertuigen gaat het? Laten we eens kijken naar de verschillende soorten nummerborden in Spanje, hoe ze zijn geëvolueerd en waar voertuigen worden geregistreerd.

Blauwe nummerborden werden in 2018 geïntroduceerd als onderdeel van wijzigingen in de algemene voertuigregelgeving in Spanje. De nieuwe regels specificeren dat taxivoertuigen en huurvoertuigen met chauffeur voor maximaal 9 zitplaatsen een blauwe achtergrond op hun nummerborden moeten hebben, met witte letters en cijfers.

Het doel van deze verandering was om de piraterij in de taxisector te bestrijden. Door taxivoertuigen duidelijk te onderscheiden van andere voertuigen, wordt het moeilijker voor niet-geregistreerde taxichauffeurs om passagiers op te pikken.

De specifieke vereisten voor blauwe taxinummerborden zijn: reflecterende blauwe achtergrond, mat witte letters/cijfers, standaardindeling met 4 cijfers en 3 letters en de EU-vlag en “E” voor Spanje aan de linkerkant. De achterste nummerplaat is blauw en de voorste nummerplaat is standaard wit met zwarte letters/cijfers, in het laatste geval net als bij normale personenauto’s.

Handhaving en naleving

Sinds de invoering van de nieuwe regels zijn er strengere handhavingsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alleen officieel geregistreerde taxi’s en huurvoertuigen met chauffeur voor maximaal 9 zitplaatsen de blauwe nummerborden gebruiken. Boetes voor het onjuist gebruiken van de nummerborden kunnen oplopen tot € 500. Dit helpt belangrijke inkomstenbronnen voor geregistreerde taxichauffeurs te beschermen door oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Evolutie nummerborden

Er zijn in de loop der jaren verschillende nummersystemen voor voertuigen gebruikt in Spanje:

Provinciaal numeriek systeem (1900-1971)

 • Gebaseerd op provinciecodes + numerieke ID
 • Bijv. TE 000234 voor Teruel
 • Max 52 miljoen nummers
 • 5.4 miljoen voertuigen geregistreerd

Provinciaal alfanumeriek systeem (1971-2000)

 • Provinciecode + combinatie van cijfers en letters
 • Bijv. TE 3456 BC voor Teruel
 • 29,86 miljoen voertuigen geregistreerd

Huidig nationaal systeem

Sinds 2000 wordt het huidige nationale alfanumerieke systeem gebruikt in heel Spanje. Dit omvat:

 • 4 cijfers
 • 3 medeklinkers
 • Bijv. TTB 8734
 • Tot 80 miljoen unieke nummercombinaties mogelijk

Dit systeem biedt voldoende nummercapaciteit voor de voorzienbare toekomst. Het maakt ook duidelijk onderscheid tussen oude en nieuwe voertuigen, aangezien nieuwere voertuigen allemaal nummers in dit format hebben.

Speciale nummerborden

Naast de standaard witte en recent geïntroduceerde blauwe nummerborden, bestaan er nog enkele andere speciale varianten:

 • Tijdelijke nummerborden – Groene achtergrond, geldig voor 10/60 dagen
 • Bedrijfsvoertuigen – Rode achtergrond tijdelijke platen

Deze bieden mogelijkheden voor kortetermijngebruik, bedrijfsidentificatie of personalisatie. Maar het overgrote deel van de voertuigen gebruikt nog steeds het standaard witte systeem.

Scroll naar boven