Wat zijn Patatas Bravas in Spanje

Wat zijn Patatas Bravas in Spanje
Beeld: 123RF

Ongetwijfeld heb je ze wel eens gezien tijdens een verblijf in Spanje, een bord met gefrituurde aardappelblokjes en een roze saus daar overheen. Dat Spaanse gerecht heeft de naam “patatas bravas” ofwel wilde aardappelen in het Nederlands. Er zijn verschillende manieren om deze patatas bravas te bereiden met verschillende vormen aardappelen en diverse sauzen. Daarnaast kunnen de patatas bravas gegeten worden als tapa of als maaltijd.

Patatas bravas zijn aardappelen die in ongelijke vorm gesneden zijn met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de aardappelen wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend. De naam dankt dit gerecht aan de pittige (wilde) saus.

Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als een portie of tapas (aperitiefhapje), dat ongeveer een kwart kilo aan aardappelen bevat. Bovendien kan men dit gerecht vaak bestellen, met een aantal verschillende sauzen en verder chorizo, chistorra, gebraden kip of gebakken vis.

De patatas bravas worden beschouwd als één van de meest goedkope tapas, aangepast aan de lage prijs van zijn goedkope ingrediënten. De gebruikte ingrediënten maken het ook zeer geschikt voor vegetariërs.

De saus

Het meest karakteristieke van de patatas bravas is de saus waarmee de aardappelblokjes vergezeld gaan. Deze varieert per stad en regio in Spanje. In Madrid, waar de saus werd bedacht en gepatenteerd in 1960, gebruikt men als basis een tomatensaus met azijn en rode peper, hoewel men ook andere ingrediënten toevoegt om de basis van deze pikante tomatensaus te verkrijgen.

In de autonome deelstaten Valencia en Catalonië is het traditie dat de patatas bravas met de saus van olijfolie, rode peper, paprikapoeder en azijn, over het algemeen daarnaast ook nog vergezeld gaan met aioli , een knoflooksaus van olie en knoflook welke dan “patatas con alioli” genoemd worden.

Scroll naar boven