Wat zijn Churros con chocolate in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

De “churros”  worden vaak vergeleken met de Nederlandse oliebollen maar die vergelijking klopt niet helemaal. Churros zijn te vinden in speciale bars waar ze als ontbijt genuttigd worden of als tussendoor waarbij deze met (con) of zonder (sin) warme chocolade (cholate) gegeten worden. Daarnaast worden churros ook vaak op straat verkocht bij een churrería o porrería.

Churros zijn in feite vette meel stengels met of zonder chocolade en suiker. Ze worden het hele jaar genuttigd tijdens het ontbijt, als snack tussendoor of gegeten na het uitgaan. Maar wat zijn nu eigenlijk die churros of de andere variant porras en hoe kun je ze zelf maken.

Bereiding

Churros worden bereid met bloem, olie, suiker en zout, maar zijn voor de Spanjaarden een echte lekkernij. Ze ontbijten ermee, snacken ze weg tijdens een dagje uit en verorberen ze na een nachtelijke escapade. Het liefst met anderen, want churros – of de grotere variant porras – eten is een sociaal gebeuren. Bestel er net als de Spanjaarden een kop dikke chocolade (con chocolate) bij, zodat je ze lekker kunt dopen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de typische churros is gehuld in mysterie: niemand weet waar ze precies vandaan komen. Volgens sommigen werden ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen dat de Moren ze al hadden geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat er ook nog een theorie dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst bereidden en die van de rondreizende zigeuners, die het gerecht op kermissen aanboden.

Populair

Wat ook de origine van het gerecht mag zijn, zeker is dat het buitengewoon populair werd, waarschijnlijk vooral vanwege de lage kosten. Tegenwoordig staan ze in het hele land op het menu, het liefst vers gehaald bij de churrería.

Presentatie

De ambachtelijke maker weet precies wanneer het deeg op zijn best is, want dat is het geheim. Eerst bloem, dan zout en dan kokend water. Als het deeg gelijkmatig is mag het de churrera in, die ongeveer hetzelfde werk doet als een slagroomspuit. Vanuit de churrera wordt het deeg zo in de hete olie gespoten, tot de churros een goudkleurig laagje hebben.

Echte churros hebben verder niets nodig, maar menig liefhebber overstrooit ze met suiker. En wil je echt echt op zijn Spaans doen: bestel er dan een kop chocolade (om ze in te dopen!) en café con leche bij.

Scroll naar boven