Waar komt de naam Spaanse peper vandaan

Waar komt de naam Spaanse peper vandaan
Beeld: Wikimedia

Spaanse pepers komen niet uit Spanje maar waarom hebben ze dan wel het voorvoegsel Spanje? Dit is niet ongewoon want er zijn andere pepers die ook voorvoegsels hebben die niets te maken hebben met de oorsprong van die pepers zoals lomboks en cayennepeper. Maar waarom is dat het geval met de Spaanse versie?

Spaanse pepers komen in tegenstelling tot wat veel mensen waarschijnlijk denken niet uit Spanje maar uit Midden- en Zuid-Amerika. Men gaat er vanuit dat het voorvoegsel ‘Spaanse’ is afgeleid uit de 16e eeuw toen de pepers vanuit Amerika naar Nederland/België werden aangevoerd via Spaanse handelaren.

Om een onderscheid te hebben met de Oosterse pepers werd besloten de pepers uit Midden- en Zuid-Amerika gemakshalve Spaanse pepers te noemen. De rode langwerpige chilipepers worden ook wel ‘rode pepers’ genoemd (al kunnen ze ook groen gegeten worden) en in het Spaans gewoon ‘pimiento’ of ‘chile’.

Wist je trouwens dat de Spaanse pepers eigenlijk meer verwant zijn met de paprika’s dan met de meer bekende Aziatische zwarte en witte pepers? De Spaanse pepers worden echter peper genoemd vanwege de overeenkomst in smaak en de langwerpige vorm die afwijkt van de paprika.

‘Spaanse peper’ is samen met gewone korrelpeper de belangrijkste specerij om gerechten ‘heet’ te laten smaken. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper smaak is capsaïcine (bij gewone peper is dat piperine). Beide stoffen hebben gemeen dat ze direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als ‘heet’ omschreven.

Scroll naar boven