Tapas versus Pintxos in Spanje

Tapas versus Pintxos in Spanje
Beeld: 123RF

Als je Spanje regelmatig bezoekt moet je deze termen wel eens tegen zijn gekomen: tapas en pintxos (pinchos). In beide gevallen gaat het om “tussendoor-gerechten” en kleine gerechtjes die gegeten kunnen worden bij een drankje. Tegenwoordig zijn er echter veel tapas- en pintxos bars waar men deze gerechten als maaltijd nuttigt.

Veel bezoekers van Spanje menen vaak dat de “tapas” en “pintxos” hetzelfde zijn maar dat is zeker niet waar. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide typische Spaanse gerechten. Dat wil zeggen, tapas zijn kleine gerechten die in heel Spanje gegeten worden terwijl de pintxos oorspronkelijk uit het País Vasco of Baskenland komen.

Tapas

Tapas zijn de aanduiding voor Spaanse aperitiefhapjes die tegenwoordig op bordjes of in kommetjes geserveerd worden. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

De oorsprong van de tapa is omstreden maar vast staat dat het woord “tapa” (meervoud tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord “tapar” hetgeen afdekken of bedekken betekent. “tapa” is dan ook letterlijk te vertalen als “deksel”.

Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

Pintxos

Een pintxo is een typisch gerecht uit het Spaanse País Vasco (Baskenland) en is een sneetje stokbrood (rebanada de pan) met daarop verschillende ingrediënten zoals vlees, vis, salades, groente of combinaties.

Het typische van de pintxo is het broodje met daarop de ingrediënten en dan een stokje (palillo) erop. Aan de hand van het aantal stokjes kan men later bepalen hoeveel pintxos men besteld heeft. In sommige plaatsen zoals Bilbao, San Sebastian en Vitoria is het gebruikelijk om de (tanden)stokers op de grond te gooien en naar waarheid tegen de ober te zeggen wat men genuttigd heeft.

In tegenstelling tot de tapas die in sommige delen van het land gratis worden weggegeven bij drankjes, is dat in het geval van de pintxos in de meeste gevallen niet zo en dient men deze te bestellen en ervoor te betalen.

De koude pintxos staan meestal in grote getalen uitgestald op de toonbank van een bar in een café en het ziet er altijd zeer appetijtelijk uit. De warme pintxos dient men te bestellen en worden speciaal klaar of warm gemaakt. In sommige bars is het gebruikelijk om een bord te pakken en zelf de koude pintxos te kiezen en mee naar de tafel te nemen of aan de bar te eten.

Scroll naar boven