De Spaanse keuken is één van de belangrijkste grondleggers van het bekende Mediterraan dieet. In feite bestaat de Spaanse keuken uit vele regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens die allen onderling sterk verschillen. De Spaanse keuken zoals men die buiten Spanje kent bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo.
In werkelijkheid gaat het echter om een enorm gevarieerde hoeveelheid verschillende regionale keukens die hun succes vooral halen uit de overvloed aan verse producten die men in het land vindt.
Buiten dat houdt de Spaanse bevolking zelf haar eigen keuken in stand, in vergelijking met andere Europese landen bestaat er een grote voorkeur voor verse productie van hoge kwaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld diepvriesproducten of voorverpakte groenten en fruit, die vrijwel niet worden verkocht. Spanje is na Japan de grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld.
Producten
Binnen de enorme hoeveelheid producten die de Spaanse keuken kenmerken, zijn een aantal internationale begrippen zoals jamón serrano, chorizo en de talloze wijnen, onder andere afkomstig uit La Rioja en Valdepeñas. Ook op het gebied van vlees en wild is de Spaanse gastronomie van alle markten thuis, rund, lam, varken, geit, kip, eend en konijn behoren tot de basis.
Vis en zeevruchten zijn één van de meest typerende voedingsmiddelen van de Spaanse keuken, de meest gebruikte daarvan zijn tonijn, kabeljauw, zeeduivel, inktvis en octopus, heek, sardines, vele types baars en zeer veel verschillende schaal- en schelpdieren waarvan velen geen Nederlandse of Engelse naam hebben.
Ook kent de Spaanse gastronomie een indrukwekkend aantal verschillende kazen, noten, paddenstoelen en asperges.
Binnen de enorme hoeveelheid gerechten die de Spaanse keuken kent, zijn een aantal internationale begrippen zoals gazpacho, paella en de Spaanse tortilla.
Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur:
- Scheutig gebruik van olijfolie, Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld.
- Het gebruik van verschillende soorten uien, knoflook en peterselie als belangrijkste smaakmakers.
- Tweemaal daags eten (rond 15:00 en rond 22:00 uur), meestal een voorgerecht en een hoofdgerecht.
- Het eten van zoetigheden of fruit als dessert.
- Het drinken van wijn bij de maaltijden, Spanje is de op twee na grootste wijnproducent ter wereld.
- Het inkopen van producten bij markten en speciaalzaken, oftewel ham bij de “jamonería”, vis bij de “pescadería”, fruit bij de “frutería”, taart bij de “pastelería”, brood bij de “panadería”, wijn bij de “bodega” etc.
- Hoge consumptie van vis en zeevruchten t.o.v. andere Europese landen, meer dan Italië of Frankrijk.
- Matig gebruik van kruiden als oregano of rozemarijn.
- Het eten van tapas, wat meestal vanaf 12:00 tot middernacht gedaan kan worden, maar zelden als complete maaltijd wordt genomen (wel door toeristen).
- Een zoet ontbijt, meestal bestaande uit fruit, “café con leche” en zoetigheden die per regio sterk uiteenlopen
- Het eten van brood bij warme gerechten.