skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

De passievolle smaak van de Spaanse Licor 43

De Passievolle Smaak Van De Spaanse Licor 43
Wikimedia

Wie kent het niet, het Spaanse Licor 43 ook wel bekend als “43” of “Cuarenta Y Tres”. De 43 likeur is een zoete Spaanse alcoholische drank met een duidelijke vanillesmaak en is buiten Spanje in veel landen, waaronder ook Nederland en belgië, erg bekend om te drinken in mixdranken of in de koffie. Aangezien de drank naar meer dan 60 landen wordt geëxporteerd kan wel gezegd worden dat Licor 43 de bekendste Spaanse likeur is.

Cuarenta Y Tres is in Spanje erg bekend, niet alleen als likeurtje maar ook in de Carajillo, een koffie met alcohol erin. De 43 wordt gemaakt in een fabriek in de Zuid Spaanse plaats Cartagena, in de regio Murcia. Daar staat sinds het jaar 1946 in het industriegebied Los Camachos de fabriek van Diego Zamora S.A. die de bekende drank maakt.

Diego Zamora, zijn broer Angel en zijn zus Josefina staken, met steun van Josefina’s echtgenoot Emilio Restoy, zelf de handen uit de mouwen en gingen met een tomeloos enthousiasme de likeur zelf bottelen. Een bescheiden begin vol passie dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de Diego Zamora Groep.

Murcia

Eind 2012 verhuisde een deel van de fabriek echter naar een groot perceel langs de snelweg die van Cartagena naar de La Manga del Mar Menor loopt. Het eerste decennium van de 21e eeuw stond in het teken van een onstuitbare internationale groei.

43 exporteert inmiddels naar meer dan zestig landen, waaronder Australië, Duitsland, Mexico, Verenigde Staten, Nederland en België en daarmee is Licor 43 internationaal de best verkopende Spaanse likeur aller tijden.

Naam

Licor 43 heeft haar naam te danken aan de 43 ingrediënten die de likeur rijk is. Onder deze ingrediënten, die overigens allemaal natuurlijk zijn, bevinden zich onder andere sap van citrus- en andere vruchten, en extracten van aromatische planten.

De likeur kan puur worden gedronken (al dan niet met ijs) en in of bij de koffie/thee (bijvoorbeeld in een barraquito of carajillo). Daarnaast zijn vele longdrinks bekend, bijvoorbeeld met vruchtensappen zoals jus d’orange, cola of met melk.

Licor 43 heeft een alcoholpercentage van 31% en is verkrijgbaar in flessen van 350 ml, 700 ml en 1 liter alsook een miniatuurflesje van 50 milliliter.

Romeinen

Licor 43 zou afstammen van een drank die al bij het begin der jaartelling in de buurt van Cartagena werd gemaakt, genaamd Liquor Mirabilis. De Romeinse bezetter wilde Liquor Mirabilis aanvankelijk verbieden, maar het bleek een zo diepgewortelde traditie onder de plaatselijke bevolking dat het uiteindelijk naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk werd geëxporteerd.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Grappig dat in de meeste Spaanse bars in het binnenland geen
  43 te krijgen is….het is een écht export product geworden.
  Waarschijnlijk in de regio Murcia wel zoals alles nogal regionaal is ingesteld.
  Voorbeeld is de heerlijk Montero Rum (Ron Pálido)uit Motril, deze zie je alleen in de provincie Granada…..onbegrijpelijk dat dit dus niet nationaal gepromoot wordt…
  Hetzelfde geld voor de geweldige producten uit Extremadura.
  In Portugal zie je veel vinos y quesos Extremeños die je in de rest van het land niet tegenkomt.
  Zakelijkheid niet troef zou ik zeggen…

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top