De ‘Hora del vermut’ in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

De vermut is fashion en wordt de laatste jaren weer veel gedronken, of eigenlijk is dit drankje nooit echt weggeweest. De vermut wordt traditiegetrouw gedronken voordat men met de lunch begint en is eigenlijk bedoeld om de eetlust op te wekken. Tegenwoordig kan men echter een vermut drinken wanneer men dat maar wilt.

De vermut (in het Nederlands vermout) is een versterkte wijn die op smaak wordt gemaakt met aromatische planten en kruiden. De drank ontstond volgens sommigen in Frankrijk al zegt men in Catalonië dat deze regio de oorspronkelijke Vermut heeft bedacht.

Vermut wordt als een aperitief voor de lunch of als digestief na het eten genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15% maar bij de goedkopere varianten is dat lager.

In Spanje wordt de vermut voornamelijk gedronken in de autonome regio’s Catalonië en Madrid waarbij de ‘la hora del vermut’ zeer populair is bij de inwoners. Dat wil echter niet zeggen dat er in andere regio’s in Spanje geen vermut wordt gedronken.

In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater is deze helemaal hip. De rode vermut wordt vaak als aperitief genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.

Doe je mee met ‘La hora del vermut’ in Spanje
Drie soorten vermut / Wikimedia

Top 5 vermuts

Er zijn veel merken vermuts te vinden in Spanje maar volgens het net verschenen boek ‘Guía del vermut’ staan deze vermuts hoog in de top 5 lijst.

Miró Rojo // dit is de authentieke vermut uit de Catalaanse stad Reus. 5 á 6 euro per fles.

Yzaguirre Rosado Premium // een vermut uit de gemeente El Morell in de provincie Tarragona. 7 euro per fles.

Vermut Siset // een vermut die tevens uit Catalonië komt en gemaakt wordt in de bodega Mascaró in Villafranca del Penedes. 9 euro per fles.

St. Petroni Branco // een vermut uit de Rias Baixas in Galicië. zo’n 14 euro per fles.

Dos Déus Reserva // een vermut afkomstig uit de Catalaanse wijnregio Priorat in de provincie Tarragona. Dit is een van de duurdere vermuts met een kostprijs van zo’n 25 euro per fles.

Scroll naar boven